Yılın ilk meteor sağanağı bu gece - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yılın ilk meteor sağanağı bu gece

Yeni astronomik yıl, her yıl olduğu gibi, bu yıl Yunanistan’da ve kuzey yarımkürenin geri kalanında bu akşam, zirveye ulaşacak olan geçen yıldızların, Quadrantidlerin sağanağıyla başlıyor.

Ancak bu yılki Quadrantidler, birkaç gün içinde, 6 Ocak Cuma akşamı, 2023’ün ilki olan bir dolunay olacağı ve bunun sonucunda gökyüzünün oldukça parlak olacağı gerçeğiyle ‘gölgede kalabilir’ ve bu nedenle sadece en parlak meteorları gözlemlemek mümkün olacak.

Genellikle 1 Ocak’tan 5 Ocak’a kadar süren ve aralarında zirve yapan Quadrantidler en iyi şekilde daha kuzey enlemlerinde görülür.

Zirvedeyken, saatte 40’a kadar göktaşı Dünya atmosferine saniyede 40 kilometrenin üzerinde bir hızla girer ve bazı yıllarda 120’ye kadar göktaşı rapor edilmiştir.

Ortalamadan daha iyi bir meteor yağmuru, ancak meteorları daha soluk olduğu için Leonidler, Orionidler ve Didymides gibi diğerlerinden daha az biliniyor, ancak genellikle alışılmadık derecede büyük ‘kuyruklarla’ gökyüzünü aydınlatıyorlar.

Bu özel ‘kayan yıldız’ yağmuru, adını Fransız astronom Jerome Lalande tarafından 1795’te keşfedilen soluk bir takımyıldızdan (Quadrans Muralis – teleskopun icadından önce eski bir astronomik araçtı) almıştır, ancak artık mevcut değildir.

Bir sonraki büyük meteor yağmuru 22 ve 23 Nisan’da zirve yapacak olan Lyrids olacak.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...