6 ay ile 5 yaş arası çocuklarda üçüncü doz testi sürüyor - Azınlıkça
Yaşam

6 ay ile 5 yaş arası çocuklarda üçüncü doz testi sürüyor

Pfizer-BionTech’ten koronavirüs Kovid-19’a karşı geliştirilen aşısıyla ilgili açıklamada bulundu. Yetkililer 6 aydan 5 yaşına kadar olan çocuklar üzerinde 3’üncü doz aşı testlerinin sürdüğünü açıkladılar.

Pfizer-BionTech’ten yapılan açıklamada, Kovid-19’a karşı geliştirilen aşının iki dozunun yeterince güçlü bağışıklık sağlamaması nedeniyle 6 aydan 5 yaşına kadar olan çocuklar üzerinde 3’üncü doz aşı testlerinin sürdüğü duyuruldu.

Söz konusu açıklama, bu firmaların 2022’nin ilk yarısına kadar düzenleyici kurumlara sunacak verileri olmayacağı anlamına geliyor.

Pfizer CEO’su Albert Bourla, ay başında yaptığı açıklamada, aşının küçük çocuklardaki etkinliğiyle ilgili verilere kısa sürede sahip olunacağını söylemişti.

Cuma günü yayınlanan açıklamada ilaç firmaları, iki doz aşının 2 yaşın altındaki çocuklarda güçlü bir bağışıklık oluşturduğu ve sonuçların 16-25 yaş grubundakiler üzerinde yapılan denemede görülen sonuçlara benzer olduğu bildirildi.

Ancak 2-5 yaş arasındaki çocuklar için aynı sonucu vermediği kaydedildi.

Pfizer aşı araştırma birimi başkanı Kathrin Jansen, “Omicron dahil tüm varyantlara ilişkin veriler, üç doz aşı ile aşılanan kişilerin, iki doz aşı olanlardan daha yüksek bir koruma derecesine sahip olabileceğini gösteriyor.” dedi.

Jansen, “Bu nedenle, pediatrik çalışmaların her birini, seriye üçüncü dozu dahil edecek şekilde değiştirmeye ve 2 dozluk bir seri yerine 3 dozluk bir seri için lisans almaya karar verdik.” diye konuştu.

Firmaların 6 aydan 5 yaşına kadar olan çocuklar için devam eden çalışması, ikinci doz aşıdan en az iki ay sonra verilen 3 mikrogram mRNA içeren üçüncü bir dozu içeriyor.

Şirketler, bu yaş grubu için 3 mikrogram dozu ve 5-11 arası çocuklar için 10 mikrogram dozu test ediyor.

12 yaş ve üstü içinse 30 mikrogram doz veriliyor.

Denemelerin başarılı olması halinde firmalar, 2022’nin ilk yarısında düzenleyicilere veri sunarak 6 aylık ile 5 yaş arası çocuklar için acil kullanım izni başvurusunda bulunmayı öngördüklerini dile getirdi.

Başvuru, üç doz aşı serisi şeklinde olacak.

Yine, 5-11 yaş arası çocuklar için 10 mikrogramlık bir güçlendirici üçüncü doz aşının da değerlendirildiği belirtildi.

Öte yandan, 12-17 yaş grubundaki yaklaşık 600 çocuk üzerinde 10 mikrogram ve 30 mikrogramlık 3’üncü dozu test etmek için ayrı bir çalışma başlatıldı.

İlk etapta faz 1/2/3 çalışması kapsamında ABD, Finlandiya, Polonya ve İspanya’da 90’dan fazla klinik araştırma merkezinde 6 aylıktan 12 yaşına kadar 4 bin 500 çocuğun alındığı kaydedildi.

Çalışmaların 5-12 yaş arası, 2-5 yaş arası ve 6 aydan-2 yaş arası olmak üzere 3 farklı kategoride devam ettiği ifade edildi.

Uzmanlar, 2022’nin ilk yarısında verilerin elde edilmesinin şimdilik mümkün görünmediği yorumunda bulunuyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Şahin ve Türeci: Kansere karşı mRNA aşıları 2030’a kadar hazır olabilir

BionTech’in kurucaları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, kanseri hedef alan mRNA aşılarının 2030’a kadar hazır olabileceğini söylediler.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Pfizer’in CEO’su Albert Burla ikinci defa koronaya yakalandı

Pfizer’in CEO’su Albert Burla yaptırdığı koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıkladı. Burla iki ay içerisinde iki defa koronaya yakalanmış durumda.
Devamını oku...
Yaşam

Biontech: Kanser aşımız, pankreas kanseri hastalarıyla ilk deneyde önemli başarı elde etti

Kansere karşı mRNA aşıları geliştiren ve son dönemde koronavirüs aşıları nedeniyle adlarını duyuran Uğur Şahin ile Özlem Türeci’nin geliştirdiği mRNA teknolojili aşılar 16 pankreas hastası denekte kullanıldı. Deneylerde aşılardan 8’i tümör hücrelerine karşı antikor geliştirdi. Aşı yapılan hastaların yarısında 18 ay sonra kanser saptanmadı.
Devamını oku...