Biontech: Kanser aşımız, pankreas kanseri hastalarıyla ilk deneyde önemli başarı elde etti - Azınlıkça
Yaşam

Biontech: Kanser aşımız, pankreas kanseri hastalarıyla ilk deneyde önemli başarı elde etti

Kansere karşı mRNA aşıları geliştiren ve son dönemde koronavirüs aşıları nedeniyle adlarını duyuran Uğur Şahin ile Özlem Türeci’nin geliştirdiği mRNA teknolojili aşılar 16 pankreas hastası denekte kullanıldı. Deneylerde aşılardan 8’i tümör hücrelerine karşı antikor geliştirdi. Aşı yapılan hastaların yarısında 18 ay sonra kanser saptanmadı.

Kanser aşısı çalışmalarını Kovid aşısına dönüştürerek pandemi döneminde Batı’dan acil kullanım yetkisi alan ilk aşıyı üreten Prof. Dr. Uğur Şahin ile Prof. Dr. Özlem Türeci’nin pandeminin hız kestiği dönemde kanserle mücadele çalışmalarında önemli ilerleme kaydedildi. Şahin ile Türeci’nin kurucusu olduğu Almanya merkezli Biontech’in Kovid aşısının temelini oluşturan mRNA teknolojisini tatbik ettiği 16 pankreas hastası denekten 8’i tümör hücrelerine karşı antikor geliştirdi.

Pankreas tümörleri ameliyatla çıkarılan ve arından kemoterapi gören 16 deneğe bu müdahalelerden 2.5 ay sonra tümörlerinin genetik özelliklerine özel olarak uyarlanmış mRNA etken maddesi verildi. Bu süreçte 16 denekten 8’i tümör hücrelerine karşı antikor geliştirdi ve antikor geliştirmeyen deneklere kıyasa önemli ölçüde daha uzun süre hastalığın nüksetmesiyle karşılaşmadı. Yani aşı yapılan hastaların yarısında 18 ay sonra kanser saptanmadı.

Çalışmayı yöneten Vinod Balachandran, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerinden gelen antijenleri tanıyabildiğini, T hücrelerini bu antijenleri tanımaya yönelik eğitmek için mRNA’yı kullanabileceklerini söyledi. Balachandran, artık tedaviyi uygulayan kişinin de deney ve kontrol grubundakilere deneysel ilaç mı yoksa plasebo mu verdiğini bilmediği çift kör deneyine geçebileceklerini belirtti.

Pankreas kanserinin en ölümcül tümör türlerinden olduğunu, çünkü immünoterapi dahil neredeyse hiçbir tedavinin işe yaramadığını belirten Balachandran, araştırmalarının pankreas kanserinin çok az mutasyona uğradığı, bunun bağışıklık sisteminin bu kanser hücrelerini tanımasını zorlaştırdığını varsayımından hareket ettiğini aktardı.

mRNA, haberci RNA olarak da bilinen haberci ribonükleik asit anlamına geliyor. Vücudun kendisi, genlerde depolanan bilgileri kimyasal işlemlere dönüştürmek için RNA’yı kullanıyor. mRNA aşıları aynı ilkeye dayanıyor. Konvansiyonel aşılarda olduğu gibi patojen veya bileşenlerine gerek duymayan mRNA aşısı, RNA olarak virüsün genetik bilgisini kısmen insan hücresine taşıyıp orada patojenin kısmen üretilmesi için uyarımda bulunuyor. Ardından bağışıklık sistemi bu virüs parçaları üzerinde tatbikat yapıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Şahin ve Türeci: Kansere karşı mRNA aşıları 2030’a kadar hazır olabilir

BionTech’in kurucaları Özlem Türeci ve Uğur Şahin, kanseri hedef alan mRNA aşılarının 2030’a kadar hazır olabileceğini söylediler.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

BioNTech'in 2021 kazancı 10 milyar evroyu geçti

Kovid-19 aşısını ilk geliştiren Alman biyoteknoloji firması BioNTech’in 2021’deki net karı, aşı satışlarıyla 10,3 milyar evroya yükseldi.
Devamını oku...
Yaşam

Uğur Şahin: 10 yıl daha korona ile yaşamaya alışmamız gerek

Küresel koronavirüs Kovid-19 salgınının artık biteceği beklentisi oluşurken BioNTech’in kurucusu Uğur Şahin, dünyanın gelecek 10 yıl daha Kovid-19 ile yaşamaya alışması gerektiğini söyledi.
Devamını oku...