Uğur Şahin: Mutasyonlar henüz başladı, aşının formülü değişebilir - Azınlıkça
Yaşam

Uğur Şahin: Mutasyonlar henüz başladı, aşının formülü değişebilir

BioNTech'in Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uğur Şahin.

Küresel koronavirüs salgınına karşı aşı geliştiren BioNTech şirketinin CEO’su Uğur Şahin, Kovid-19 aşısı ve mutasyonlarla ilgili yeni açıklamalarda bulundu.

Şahin, koronavirüsün mutasyona uğramaya devam edeceğini ve bu durumun da şu an kullanılmakta olan koronavirüs aşısının yarattığı bağışıklığı azaltacağını söyledi.

İngiltere’de yayın yapan Financial Times’a konuşan Şahin, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Gelecek yılın ortalarına doğru Covid-19 aşısının formülünün değişmesi gerekecek gibi görünüyor çünkü virüs mutasyona uğruyor. Bu yıl yeni bir aşı geliştirmeye gerek yoktu. Fakat gelecek yılın ortalarına doğru çok daha farklı bir durum olacak.”

Şahin, “Şu an baskın hale gelen Delta varyantı daha bulaşıcı fakat mevcut aşıların etkileyiciliğini azaltacak kadar da farklı değil” dedi.

Üçüncü doz destekleyici aşıların ana varyantları kontrol altına alabileceğini de dile getiren Şahin, buna karşılık koronavirüsün yeni mutasyonlara uğrayacağını ve aşıların etkisini azaltabileceğini söyledi.

Şahin, “Virüs kalacak ve daha da çok adapte olacak. Değişikliğe uğrayacak yeni nesil virüslerin, şu ankinden daha kolay yönetilebilir olacağını öngörmüyoruz. Bu devam eden bir evrim ve evrim henüz başladı” dedi.

Şahin 2022’deki aşı programını da paylaşarak, “Hali hazırda aşı olanlar için üçüncü doz aşı yapılacak ve aynı zamanda aşıya erişimi olmayanlara aşı temini sağlanacak” dedi.

Gelişmekte olan ülkeler tarafından, “Aşının patentini paylaşın” konusunda ise “Patentleri paylaşmak kalite kontrolünü riske atar” ifadesini kullanan Şahin, BioNTech/Pfizer’ın geliştirdiği aşının fiyatının gelecekte ne kadar olacağına dair bir açıklama yapmadı ve “Aşıya gelecek yıllarda da ihtiyaç olacak” dedi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Koronavirüs ve Influenza Virüsü Vakalarında Hızlı Artış

Batı Trakya’da koronavirüs ve influenza virüsü vakalarında kaydedilen keskin artış, bölge halkını ve sağlık otoritelerini alarma geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da son 1 haftada 33 kişi koronadan öldü

Yunanistan’da 14 – 20 Ağustos haftasınında koronovirüs pozitif kişi sayında artış kaydedildi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Korona aşısını hangi kolunuza vurdurduğumuz neden önemli?

Küçük bir ayrıntı olarak değerlendirilebilir, ancak kişinin Kovid-19 aşısını vurdurmak için seçtiği kol önemli.
Devamını oku...