Kuzey Kore, AstraZeneca'yı kabul etmedi - Azınlıkça
Yaşam

Kuzey Kore, AstraZeneca’yı kabul etmedi

Yunanistan’da vatandaşların aşı vurdurmaya çekindiği AstaZeneca ile ilgili bir gelişme Kode’den geldi. Güney Kore, Kuzey Kore’nin AstraZeneca aşılarını, yan etkileri nedeniyle reddettiğini öne sürdü.

Güney Kore Ulusal Güvenlik Stratejisi Enstitüsü (INSS) , Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un COVAX kapsamında ülkeye gönderilecek AstraZeneca aşılarını yan etkileri nedeniyle reddettiğini açıkladı.

Güney Kore İstihbarat Teşkilatı’na bağlı Ulusal Güvenlik Stratejisi Enstitüsü (INSS), Kuzey Kore’nin COVAX programı aracılığıyla ülkeye gönderilmesi planlanan AstraZeneca-Oxford Covid-19 aşılarını yan etkileri nedeniyle reddettiğini öne sürdü.

INSS tarafından hazırlanan raporda, Kuzey Kore’nin Çin üretimi aşıları da etkili olmayabileceği endişesiyle istemediği ancak ücretsiz olarak gönderilmesi umuduyla Rus aşılarına ilgi gösterdiği belirtildi.

Kuzey Kore’nin Mart ayının sonundan itibaren denizaşırı diplomatlarının Covid-19 aşısı yaptırmasına izin vermesine rağmen aşıları iç kullanım için güvence altına almaya yönelik herhangi bir girişimde bulunmadığı da aktarıldı.

INSS Kore Yarımadası Üzerine Stratejik Araştırma Direktörü Lee Sang-keun, “Rus aşılarına doğru yönelim söz konusu ancak şu ana kadar hiçbir adım atılmadı” dedi. Lee ayrıca, Kuzey Koreli yetkililerin AstraZeneca aşısı yaptıran bazı kişilerde nadir fakat ciddi kan pıhtılaşması görüldüğüne dair raporların ardından bu aşıya yönelik endişelerinin arttığını söyledi.

Corona virüsü (Covid-19) salgını nedeniyle en büyük ticaret ortağı Çin ile sınırını kapatmasının ardından gıda krizinin derinleştiği ve tıbbi altyapısı zayıflayan Kuzey Kore’nin COVAX programı aracılığıyla bu yılın ilk yarısına kadar yaklaşık 2 milyon doz AstraZeneca-Oxford Covid-19 aşısı gönderilmesi bekleniyordu.

Öte yandan Kuzey Kore’de salgının başlangıcından bu yana hiç Covid-19 vakası bildirilmezken, salgına ilişkin veriler de açıklanmadı. Ancak salgın tedbirleri kapsamında Çin ile sınırların kapatılması ve yurtiçi seyahat kısıtlamaları da dahil olmak üzere sert önlemler uygulanmaya devam ediyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Üçüncü Dünya Savaşı’nın başlaması muhtemel 5 ülke: Yunanistan da aralarında

19fortyfive.com’a göre Yunanistan, 3. Dünya Savaşı’nın çıkması muhtemel 5 ülke arasında yer alıyor.
Devamını oku...
Yaşam

AstraZeneca aşısının üç dozu Omikron'u iki dozu Delta’yı kapsıyor

Oxford Üniversitesi’nin yaptığı son araştırma, AstraZeneca aşısının formülasyonunun koronavirüsün yeni varyantına karşı etkili olduğunu gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Virüs onlara yaradı: Pfizer, BioNTech ve Moderna saniyede 1000 dolar kazanıyorlar

Koronavirüs aşıları, Pfizer, BioNTech ve Moderna şirketlerinin kârlarına kâr katmasına neden olmuş vaziyette.
Devamını oku...