Üçüncü Dünya Savaşı’nın başlaması muhtemel 5 ülke: Yunanistan da aralarında - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Üçüncü Dünya Savaşı’nın başlaması muhtemel 5 ülke: Yunanistan da aralarında

Görsel arşivden kullanılmıştır.

19fortyfive.com’a göre Yunanistan, 3. Dünya Savaşı’nın çıkması muhtemel 5 ülke arasında yer alıyor.

Henüz Rusya-Ukrayna savaşının izleyicileriyken, yabancı web sitesi 19fortyfive.com ilgili makalesinde gezegende III. Dünya Savaşı’nın patlak verebileceği 5 olası yeri sundu.

Bunların arasında Türkiye ile birlikte ülkemiz de var.

Çin – Hindistan

Çin ve Hindistan arasında düzensiz çatışmalar devam ediyor. Gerçek çıkarlar devam etse de, ne Çin ne de Hindistan, büyük ölçüde ıssız dağlık bir arazide küçük toprak parçaları üzerinde kontrol talep ederek çatışmadan geri çekilmedi.

Çatışma şimdiye kadar oldukça sınırlı kalsa da, ulusal prestiji koruma arzusu en bilge ve en mantıklı liderler için bile hızla zehirli hale gelebilir.

Kore Yarımadası

Son aylarda, Kuzey Kore provokasyonlarının güneyden saldırgan tepkiler almasıyla Seul ve Pyongyang arasındaki gerilim arttı.

19fortyfive.com, Kim Jong Un’un politikasının sabırsız olduğunu yazıyor ve devam ediyor: ‘Nükleer silahlara rağmen kuzeyin ve tüm dünyanın ciddiye almayı reddettiği bir sabırsızlık.’

Bu gerilimler yeni değil, tarihsel olarak Soğuk Savaş ve Soğuk Savaş sonrası liberal düzen tarafından kontrol altına alındı. Şimdi, Seul’ün sürekli olarak balistik füzeleri test eden Kim Jong-un’a tahammül etme sabrı tükenirken, gerilim yeniden alevlendi. Savaş çıkarsa, konvansiyonel ve nükleer silahlarla her iki tarafın da korkunç bir bedel ödediği Rusya-Ukrayna savaşından daha yıkıcı hale gelebileceği kaydediliyor.

Yunanistan – Türkiye

19fortyfive.com’a göre NATO’nun güney tarafında ‘kaynayan’ kriz, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle müttefikler tarafından bir kenara itildi.

Geçen yıl, Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilim, büyük ölçüde Türkiye’nin dış politikadaki dinamik kayması ve Erdoğan rejiminin enflasyon gibi iç krizlerle sınanması nedeniyle önemli ölçüde arttı.

Rapora göre, Atina ile Ankara arasında Ege’de enerji arama çalışmaları konusundaki anlaşmazlıklar mevcut gerilimi artırdı, ancak bu tartışmanın altında yatan toprak anlaşmazlığı on yıllardır sürüyor.

19fortyfive.com, bir NATO müttefikinin başka bir NATO müttefikine açıkça saldırması pek olası görünmese de, geçmişteki çatışmaların iki ülkeyi ittifak taahhütlerine rağmen savaşın eşiğine getirebileceğini yazıyor.

Rapora göre, Türkiye ile Yunanistan arasındaki herhangi bir çatışma anında NATO’nun da dahil olacağı ve neredeyse kesin olarak bir dereceye kadar Rusya’nın da müdahalesine yol açacağı yönünde.

Tayvan

Çin ile Tayvan arasında olası bir savaşa ilişkin endişeler, büyük ölçüde Çin’in koronavirüs ile ilgili sorunları nedeniyle son aylarda azaldı. Ancak iki ülke arasındaki tansiyonun yüksek kaldığına şüphe yok.

ABD hükümetinin Tayvan’a sıcak destek vererek ilerlemeye istekli olması, Washington’ın olası bir Çin saldırısından gerçekten endişe duyduğunu gösteriyor.

Ukrayna

Rusya’nın Ukrayna’da kaybettiği yeri geri kazanmak için nükleer silah kullanabileceği korkusu yatışmış görünüyor, ancak yeni bir canlanma korkusu yatışmış görünmüyor.

Vladimir Putin’in savaş alanında önemli bir ilerleme kaydedememesi, hükümetinin istikrarını tehdit edebilir ve Moskova’yı tehlikeli bir yeniden dirilişi düşünmeye sevk edebilir.

Ukrayna’nın uzun vadede savaşı sürdürme kabiliyetine ilişkin endişeler, Kiev’i çıkmazdan çıkmak için kendi riskli hamlelerini yapmaya sevk edebilir.

Aynı zamanda, NATO ile savaşın uzatılması ihtimal dışı ama her zaman ‘açık’ durumda.

Biden yönetimi ve Avrupa’daki müttefikleri, yeniden dirilme risklerine karşı çok temkinli, ancak Washington masadaki tüm kartlara sahip değil.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist, writer and editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...