AstraZeneca ve Pfizer-BioNTech’ten karma aşı geliyor - Azınlıkça
Yaşam

AstraZeneca ve Pfizer-BioNTech’ten karma aşı geliyor

Koronavirüs salgınına karşı AstraZeneca ile Pfizer-BioNTech firmaları ürettikleri koronavirüs aşılarını birleştirerek karma aşı kullanımını hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Tüm dünyayı sarsan koronavirüs salgınına karşı viral vektör yöntemiyle geliştirilen AstraZeneca ile mRNA tabanlı Pfizer-BioNTech iki doz olarak karma aşı kullanımı için harekete geçti.

Aşılarla ilgili yaşanan en büyük sorun, üretim kapasiteleri ve stoklarda yaşanan yetersizlik. Bu kapsamda aşı devlerinden ortak bir hamle geldi.

AstraZeneca’yla birlikte koronavirüs aşısı geliştiren Oxford Üniversitesi uzmanları, AstraZeneca aşısıyla Pfizer-BioNTech aşısının birlikte uygulanacağı testlerin başlayacağını duyurdu.

Çalışmada yer alacak isimlerden Oxford’da görevli aşı uzmanı Matthew Snape, testlere 50 yaş üzeri, daha önce aşı olmamış ve yüksek risk grubundaki 800 kişinin katılacağını ifade etti.

Aşıların dört-12 hafta arayla uygulanacağını belirten Snape, çalışmanın sonuçlarını yılın ikinci yarısında haziran ayı itibarıyla almayı umduklarını söyledi.

AstraZeneca, daha önce Rusya’nın geliştirdiği Sputnik V aşısıyla da birlikte kullanım için çalışma başlattıklarını duyurmuştu.

Öte yandan ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), aşıların karma olarak kullanılmasıyla ilgili uyarıda bulunmuştu. CDC’den yapılan açıklamada, “mRNA bazlı Covid-19 aşıları birbirleriyle ya da diğer aşılarla kullanımda karıştırılmamalıdır. Bu tip karma kullanımın güvenliği ya da etkinliği henüz değerlendirilmedi” denilmişti.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa Komisyonu'ndan yeni korona aşısına yeşil ışık

Avrupa Komisyonu, BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen COVID-19 tedavisi için uyarlanmış Comirnaty XBB.1.5 aşısını onayladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Korona aşısını hangi kolunuza vurdurduğumuz neden önemli?

Küçük bir ayrıntı olarak değerlendirilebilir, ancak kişinin Kovid-19 aşısını vurdurmak için seçtiği kol önemli.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Adonis Georgiadis beşinci dozu da vurdurdu

Yunanistan Kalkınma ve Yatırımlar Bakanı Adonis Georgiadis, koronavirüs aşısının beşinci dozunu da vurdurdu ve nedenini açıkladı.
Devamını oku...