Afrika’da tespit edilen mutasyonlu virüs, aşının etkisini azaltıyor - Azınlıkça
Yaşam

Afrika’da tespit edilen mutasyonlu virüs, aşının etkisini azaltıyor

Biliminsanları yaptıkları çalışmalarda mutasyonlu koronavirüsün, aşıların etkisini azalttığını gözlemledi.

Güney Afrika’da tespit edilen mutasyona uğramış yeni koronavirüs türü, uygulamaya koyulan yeni aşıların etki oranını düşürüyor

Tüm dünyada 102 milyonu aşkın kişi koronavirüse yakalanmış durumda ve 2 milyonu aşkın kişi de salgın nedeniyle hayatını kaybetmiş durumda. 

Bütün ülkelerde vaka ve can kayıpları artmaya devam ederken, acil kullanım onayı alan koronavirüs aşılarının uygulanmaya başlaması salgına karşı umut veriyor. Ancak ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen koronavirüsün mutasyona uğramış yeni türünün aşıların etki oranını düşürdüğü görülüyor.

Son olarak Novavax ve Johnson & Johnson firmalarının geliştirdiği yeni koronavirüs aşısı virüse karşı etkililik bakımından umut verdi. Ancak bu firmaların son paylaştığı veriler mustasyonlu virüsler üzerinde aşıların etki oranının azaldığını gösterdi.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci de, “Virüsün mutasyonlu hali aşıların etkisini azaltıyor” dedi. Fauci “Görünen o ki, zorlanacağız” ifadelerini kullandı.

Novavax’ın verilerine göre firmanın aşısının Güney Afrika halkı üzerindeki etki oranı yüzde 50.

Aynı aşı İngiltere’deki deneylerde ise yüzde 89,3 oranında etkili oldu.

Johnson & Johnson firması da geliştirdikleri aşının üç kıtada yapılan deney sonuçlarına göre etkililik oranının ortalama yüzde 66 olduğunu açıkladı.

 Ancak Johnson & Johnson aşısının Amerika’ya ilk Güney Afrika virüsünün ulaşmasının öncesindeki etki oranı yüzde 72 olarak kaydedilirken, aynı aşı Güney Afrika’daki deneylerde enfeksiyon oranını düşürmede sadece yüzde 57 oranında etkili oldu.

Amerikan firması Pfizer’in yöneticisi Albert Bourla da geliştirdikleri aşının virüsün yeni türlerine karşı etkisinin azalmasının “oldukça muhtemel” olduğunu söyledi.

Johnson & Johnson firmasının geliştirilmesinde rol alan Harvard Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Dan Barouch Güney Afrika, İngiltere, Brezilya ve Amerika gibi çeşitli bölgelerde gözlemlenen mutasyonlu virüse dikkat çekerek, “Bu artık farklı bir pandemi” ifadesini kullandı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Koronavirüs ve Influenza Virüsü Vakalarında Hızlı Artış

Batı Trakya’da koronavirüs ve influenza virüsü vakalarında kaydedilen keskin artış, bölge halkını ve sağlık otoritelerini alarma geçirdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Avrupa Komisyonu'ndan yeni korona aşısına yeşil ışık

Avrupa Komisyonu, BioNTech-Pfizer tarafından geliştirilen COVID-19 tedavisi için uyarlanmış Comirnaty XBB.1.5 aşısını onayladı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da son 1 haftada 33 kişi koronadan öldü

Yunanistan’da 14 – 20 Ağustos haftasınında koronovirüs pozitif kişi sayında artış kaydedildi.
Devamını oku...