Telefon ekranı çatlayınca kendisini tamir eden malzeme geliştirdiler - Azınlıkça
Yaşam

Telefon ekranı çatlayınca kendisini tamir eden malzeme geliştirdiler

Cep telefonlarının en çok değiştirilmek zorunda kalan yeri, düşürülünce kırılan veya çatlayan camı oluyor.

Günümüzde tuşsuz telefonlarda bütün işlemler cam ekran üzerinde yapılıyor. Bu nedenle de çatlayan camlar telefonların kullanılmasına engel oluyor.

Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nde (KIST) çalışan bir araştırma takımı, kendi çatlaklarını ve diğer fiziksel hasarları tamir edebilen, kendi kendini onaran elektronik bir malzeme geliştirdiklerini duyurdular.

Ahval’in Popular Science’tan aktardığı habere göre keten yağı, keten bitkisinin tohumundan yapılıyor. Araştırmacılar bu tohumlara, renksiz poliimide (CPI) ekliyor. CPI, katlanan akıllı telefon ekranlarında cama alternatif olarak kullanılan bir malzeme.

Araştırmalara göre bu yağ bileşeni, CPI çatladığı zaman çatlaklara sızabiliyor. Bu sonuca göre bilim insanları çalışmalarını tamamlarsa, cep telefonu ekranları kendi kendini onarabilecek.

Keten yağı, mikrokapsüllere doldurulduktan sonra silikon bir malzemeyle karıştırılıyor. Daha sonra elde edilen bu malzeme, deneylerde CPI’nin üzerinde kaplama şeklinde kullanılıyor.

Onarım işlemi, çatlakların mikrokapsüllerde çatlak oluşmasına da yol açacağı ve bu sayede depolanan yağın çıkarılmasıyla hasarın tamir edileceği şeklinde tasarlanıyor. Yağ bileşeni havayla temas ettiğinde sertleşiyor ve malzeme yeni gibi iyi hale gelebiliyor.

Daha fazla nem, morötesi ışık ve yüksek sıcaklıklar, onarım sürecini hızlandırabiliyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Telefonlar virüs ve mikrop yuvası: Nasıl temiz tutulur?

Mikropların ve hastalıkların yayılmasını önleme konusunda bilim insanları özellikle cep telefonlarının temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Üçüncü Dünya Savaşı’nın başlaması muhtemel 5 ülke: Yunanistan da aralarında

19fortyfive.com’a göre Yunanistan, 3. Dünya Savaşı’nın çıkması muhtemel 5 ülke arasında yer alıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İnternet ve cep telefonu faturalarına zam mı geliyor?

Telekomünikasyon şirketlerinin artan işletme maliyetleri Vodafone Yunanistan genel müdürü Haris Brumidis tarafından analiz edildi ve bunun önümüzdeki yıl için de en büyük zorluk olacağına dikkat çekildi.
Devamını oku...