Koronavirüsten az etkilenen kan grubu var mı? - Azınlıkça
Yaşam

Koronavirüsten az etkilenen kan grubu var mı?

Küresel koronavirüs salgının ikinci dalgası sürerken bilim insanları virüs hakkında araştırmalarına devam ediyorlar.

Yapılan araştırmalardan biri de koronavirüsün kan grupları ile ilişkisi üzerine oldu.

Danimarka ve Kanada’da yapılan iki araştırma, kan grubu “0” olan kişilerin koronavirüse yakalanma ve hastalığı ağır geçirme riskinin daha az olabileceğini göstermiş ancak uzmanlar gerçekten böyle bir bağ varsa bunun nedeninin bilinmediğini ve hastalar için ne tür sonuçları olabileceğine ilişkin ileri araştırmalara gerek duyulduğunu belirtmişti.

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, kan grupları ile Covid-19 arasındaki ilişkiye dair, “Kişinin kan grubu ne olursa olsun, kan grubunun koronavirüsten koruyucu bir yönü yoktur” açıklamasında bulundu.

Kayıpmaz, kan grupları ve Covid-19 arasındaki önleyicilik tartışmalarına ilişkin ulusal ve uluslararası çalışmaların yapıldığını belirterek Hacettepe Üniversitesi’nden yayınlanmış çalışmayı örnek gösterdi.

“Bu çalışmada koronavirüs testleri pozitif olan kişilerin büyük çoğunluğunun “A” grubunda olduğu, onu daha sonra “0” grubunun izlediği ortaya konmuş” diyen Doç. Dr. Kayıpmaz sözlerine şöyle devam etti:

“Ama burada çok önemli bir sonuç cümlesi var; ‘her ne kadar hastalar arasında belirli kan grupları daha sık görünse de hastalığın klinik gidişatına bu kan grubunun herhangi bir etkisi yoktur’ diye. Bu şu demek; klinik gidişat derken, hastaların entübasyon oranlarında, yoğun bakım yatış oranlarında veya ölüm oranlarında, kan grupları ile bu bahsettiğim klinik gidişat kriterleri arasında herhangi istatiksel olarak anlamlı bir ilişki gösterilmemiş”

Kayıpmaz, ‘belirli kan grupları bu hastalıktan korunmaktadır’, “daha az yakalanmaktadır’ diye, tedbirsiz davranışlar içerisine girilmemesi gerektiği yönünde uyarıda bulundu.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Eczanelerde Korona Aşısı İçin Vatandaşlar 5 Evro Ödeyecek

Yunanistan Sağlık Bakanlığı, korona aşısının mahalle eczanelerinde uygulanmasına ilişkin yeni bir kararı hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gaga’ya göre sonbaharda yeniden korona aşısı vurulabilir

Yunanistan Eski Sağlık Bakan Yardımcısı Mina Gaga’ya göre sonbaharda yeniden korona aşısı vurulması konusu gündeme gelebilir.
Devamını oku...
Yaşam

Pfizer: Koronavirüs salgını 2024 yılına uzayabilir

BioNTech ile birlikte ilk koronavirüs Kovid-19 aşısını piyasaya süren ABD’li ilaç şirketi Pfizer, küresel korona salgınının 2024 yılına uzayabileceğini açıkladı.
Devamını oku...