Şeker yemeyi bırakınca 1 ay sonra vücudunuzda neler değişiyor? - Azınlıkça
Yaşam

Şeker yemeyi bırakınca 1 ay sonra vücudunuzda neler değişiyor?

Şekeri kim sevmez ki! Çocukluktan başlar şekerlemelerle tanışmamız. Merenda, serenata, su muhallebisi, krema derken yazın Kri Kri veya Evga dondurma ile devam eder tatlı sevgimiz. 

Tabii annemizin yaptığı tatlıları saymıyoruz bile…. Derken yaşlar ilerler ve şeker tüketimini azaltmamız gerektiğini öğrenmeye başlarız.

 Doktorlar ve uzmanlar aşırı şeker tüketiminin insan sağlığınızı olumsuz etkiledğini söylüyor ve uyarıyorlar.

Öte yandan bilim insanları şekerin zararları, şekerin sebep olduğu hastalıklar ve şekeri bırakmanın faydaları ile ilgili yeni araştırmalar açıklıyorlar.

İnsan vücudunun şeker yemeyi bırakması durumunda gün gün vücudunda ne gibi değişiklikler meydana geldiği de araştırılıyor.

Ahval’in CeoTudent’ten aktardığı habere göre, çok satanlarda uzun süre zirvede olan sağlık yazarı Sara Gottfried, kilo alımına neden olmasının yanı sıra, rafine şeker tüketiminin artmasının insülin direnci ve tip iki diyabete neden olabileceğini, kardiyovasküler hastalık riskini artırdığını, bilişsel işlevleri ve hafızayı etkileyebildiğini söylüyor.

Yazar David Wolfe’ye göre, günlük olarak şeker tüketmeniz size sadece beyin bulanıklığı yaşatmakla kalmıyor, aynı zamanda yaşlanmayı da hızlandırıyor.

Fakat şekeri kestiğiniz anda vücudunuzda meydana gelen olağanüstü değişimleri görmek, bırakmanız konusunda belki ikna edici rol oynayabilir.

Şeker yemeyi bırakınca: 1 saat sonra

David Wolfe’ye göre birkaç saat sonra bile sonuç almanız mümkün:

    “Şeker bağımlılık yapar ve beynin ödül merkezinde bir ilaç gibi dopamin tepkisini aktive eder. Günlük tükettiğiniz şeker miktarına bağlı olarak kan şekeri seviyelerinin değişmesiyle; terleme, titreme, huysuzluk, açlık ve üzüntüde çeşitli dalgalanmalar yaşayabilirsiniz.”

Gottfried ise taze sebzeleri lif, protein kaynakları ve sağlıklı yağlarla tüketerek bu belirtilerle savaşmayı öneriyor.

Şeker yemeyi bırakınca: 1 gün sonra

Şeker tüketmeyi bıraktıktan hemen sonraki günler en zor zamanlardır. Gottfried, “Baş ağrısı ve enerji seviyelerinde düşüş gibi yoksunluk benzeri semptomlarınız olabilir” diyor.

Muhtemelen tatlı bir şeyler yemek için de güçlü istekleriniz olacak. Ancak vücudunuz kendini iyileştirmeye bu şekilde başlıyor. Wolfe’ye göre şeker, bağırsak sağlığınızı etkileyebilecek olan kandida gibi zararlı mikroorganizmaları besler. Rafine şekeri kesmek, bu mikroorganizmaları kontrol altında tutmaya yardımcı olur.

Şeker yemeyi bırakınca: 1 hafta sonra

İşte sihir gerçekleşmeye başlıyor! Şeker, vücuttan çıktıktan sonra insülin seviyelerindeki ve inflamatuar yanıtlarındaki iyileşmeler başlayarak vücudunuz hızla onarılıyor.

Gottfreid’e göre, sadece 72 saat içinde insülin seviyeleriniz stabilize olmaya başlar ve diğer hormonlar normal seviyelere geri döner. Buna ek olarak Wolfe, ciltte düzelmeler olacağını ve yüzünüzdeki şişliklerin azalacağını söylüyor.

Şeker yemeyi bırakınca: 1 ay sonra

Wolfe, “Şekerin sana neler yaptığını; aç hissetmeye, kilo alımına, maya enfeksiyonlarına neden olup iltihaplanmayı artırdığını anlayacaksın” diyor.

Çünkü şekeri bırakınca bu rahatsızlıkların birçoğu ve sağlıksız yiyeceklere duyulan istek yok olacak.

Bu faydalara istikrarlı kan şekeri seviyeleri, iyileştirilmiş zihinsel aktiviteler, doğal kilo kaybı ve iyileştirilmiş bağırsak sağlığını ekleyin. “Sağlıklı bir bağırsak vücudunuzdaki iltihabı ve birçok sağlık sorununa yönelik genel riskleri azaltır” diyor Gottfried.

Şeker yemeyi bırakınca: 6 ay sonra

“Şeker yeme alışkanlığından o kadar uzak olacaksınız ki sadece yemek istememekle kalmayıp aynı zamanda ona bakamayacaksınız bile” diyor Wolfe.

Gottfried ise kan şekeri seviyeleri sabit olduğu zaman, özellikle karın bölgesindeki inatçı yağların eriyeceğini ekliyor. Daha da önemlisi genel olarak daha sağlıklı olacaksınız. Rafine şekersiz altı ay, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalık ve erken yaşlanma riskinizi azaltacak.

Şeker yemeyi bırakınca: 1 yıl sonra

Şekersiz bir yıl geçirdiğinizde cildinizin nasıl düzeldiğine inanamayacaksınız. Akneler, tahriş olmuş bölgeler ve ince kırışıklıklarınız gözle görülür seviyede azalacak. Daha da iyisi kalp krizi, inme ve diyabet gibi önlenebilir hastalıkların genel riski de düşüşe geçecektir. Kısacası şekeri bırakınca yaşam kalitenizi ve yaşam sürenizi artırmış olacaksınız.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Küresel Şeker Fiyatları 13 Yılın Zirvesinde: El Nino Etkisi Endişe Yaratıyor

Küresel şeker fiyatları, Eylül ayı itibarıyla son 13 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak endüstriyi ve tüketicileri alarma geçirdi.
Devamını oku...
Yaşam

Telefonlar virüs ve mikrop yuvası: Nasıl temiz tutulur?

Mikropların ve hastalıkların yayılmasını önleme konusunda bilim insanları özellikle cep telefonlarının temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Devamını oku...
Yaşam

Şekeri bıraktığınızda hayatınızda neler değişir?

Güzel bir pastaya hayır demek ya da çay-kahveyi şekersiz içmekte zorlanıyoruz. Şekerli şeyler yedikçe daha çok yemek konusunda istek duyuyoruz.
Devamını oku...