Meraklısına en iyi bilim kurgu dizileri - Azınlıkça
Yaşam

Meraklısına en iyi bilim kurgu dizileri

Film ve sinema kültürü olanlar sevdikleri filmleri asla kaçırmazlar. Diziler ise daha uzun soluklu ve süreklilik istiyor.

Son dönemde beğeni toplayan ve meraklılarını cezbeden bilim kurgu dizileri yine revaçta.

Ahval‘in Sinefesto’dan aktardığı haberde 21. yüzyılın en iyi bilim kurgu dizileri sıralanıyor.

Bir kısmı Netflix yapımı olan ve bilim kurgu meraklılarının izlemek isteyeceği diziler şöyle:

Rick and Morty (2013 – ) IMDb 9,2

Çılgın bilim insanı Profesör Rick ve torunu Morty’nin boyutlar arası tuhaf ve tehlikeli yolculuklarını konu alan yetişkinlere yönelik çizgi dizi.

Stranger Things (2016 – ) IMDb 8,8

80’li yılları kendine fon yapan Stranger Things, dönemin korku filmlerine selam çakmayı atlamayan bir fantastik gerilim dizisi. Winona Ryder, David Harbour, Cara Buono’yu başrollerinde buluşturan dizi; kaybolan genç bir çocuğu ve onu bulmaya çalışan annesini anlatıyor.

Savaş Yıldızı Galactica (2004 – 2009) Battlestar Galactica IMDb 8,7

Miğferlerindeki bir sağa bir sola hareket eden ışıkla bilimkurgu tarihinin unutulmazları arasında yerini alan Saylonlar geri dönüyor. Üstelik kendilerini geliştirmiş olarak. Artık, insanlardan ayırt edilemeyen yepyeni modelleri de var. Ve bir kez daha uzayın uzak bir köşesindeki insan kolonilerini yıkıma uğratıyor, savaş yıldızı Galactica ve yanındaki irili ufaklı gemilerden oluşan filonun peşine düşüyorlar.

80 lerin başında çocukluğunu yaşamış olanların çoğu, o parlak gümüş misali zırhları gayet iyi hatırlar. Göz niyetine miğferin ön kısmına konmuş, bir sağa bir sola doğru kayarak etrafı tarayan ışığın çıkardığı vınlamayı da. Saylonlar TV de bilim kurgunun unutulmaz düşmanlarındandı. İnsanlığın kökünü kazımaya niyetli görünen bu robot toplumu, parlak zırhları ve vınlayan kırmızı gözleri, ustalıkla kullandıkları yarım ay biçimindeki savaş gemileriyle, insanoğlunu amansızca kovalıyordu. Her biri birer askeri makineydi ve sayıları çok fazlaydı. Hayatlarını onlardan kaçmakla ve bir taraftan da efsanevi 13. gezegeni, yani Dünyayı aramakla geçiren insanlar karşısında ezici bir üstünlüğe sahiplerdi.

Kahramanlarımızın Saylonlar’dan kaçıp sağ kalma ve Dünya’ya ulaşma çabasını keyifle izlemiştik. O zaman bu zamandır, Galactica’dan ses seda çıkmamıştı. Tabii onun ve önderlik ettiği derme çatma filonun her zaman ensesinde olan Saylonlar’dan da. Ama şimdi Saylonlar geri dönüyor. Üstelik epey gelişme kaydetmiş bir hâlde. Artık o eski gümüşi parlak zırhlı sentüryonların, daha atik, daha ince yapılı, kollarından silahlar ve deşici pençeler çıkarabilen yeni modelleri görevde. Ancak hepsi bu değil. Bir doktorun bile ayırt edemeyeceği şekilde, içiyle ve dışıyla insana tıpatıp benzeyen yepyeni Saylonlar da var ortada. 12 farklı model. Rahatlıkla insanların arasına sızabilen, hatta bazısı kendisinin insan olmadığını bile bilmeyen, harekete geçirilmeyi bekleyen uykuda ajanlar. Bu yeni Saylonlar 80 lerin başında yaşadığımız o parlak makinelerin yaşatmadığı bir şeyi yaşatacak bize: Koyu bir paranoya hissini. 40 yılı aşkın bir suskunluğun ardından 12 gezegendeki 12 koloniye karşı ani bir saldırıya girişen Saylonlar, artık eskisinden daha karmaşık ve daha tehlikeli. Kim insan, kim Saylon, emin olamayacağız, hatta bazen, kendileri de emin olamayacaklar.

Lost (2004 – 2010) IMDb 8,3

Oceanic Havayolları’nın Sidney-Los Angeles seferini yapan 815 sefer sayılı uçağı, okyanus üzerinden geçerken, manyetik bir alana kapılarak büyük bir adaya düşer. Fakat önceleri sıradan, tropik bir ada gibi görünen bu kara parçasının, kazazedelerin her birinin hayatını farklı biçimde değiştireceğinden habersizdirler.

Adada sandıklarından daha fazla zaman mahsur kalan Oceanic Havayolları yolcuları her gün yeni bir sürprizle karşılaştıkları bu gizemli adada hayatta kalabilmek ve ne olursa olsun bir yolunu bulup adadan kurtulmak ya da anakaraya haber ulaştırmak için mücadeleye girerler. Öte yandan hem ormanın derinliklerinden gelen ‘Diğer ada sakinleri’, kara bir duman, silahlı bir Fransız kadın, üniformalı iskeletler, terkedilmiş ambarlar adadan kurtulmak isteyenleri bekleyen cevaplanmamış sorular.

Westworld (2016 – ) IMDb 8,7

Karanlık bir gelecekte geçecek dizi, zengin kesime hitap eden bir eğlence parkını mekan edinecek. Yapay zekaların kullanıldığı, gelen ziyaretçilerin katılabildiği oyunlarla dolu bu parkta; vahşi batı macerası sunan kısımda bir sorun ortaya çıkacak. Eğlenmeyi uman müşteriler, peşlerindeki silahlı nişancıdan kurtulmaya çalışacaklar.

Firefly (2002 – 2003) IMDb 9,0

2517 yılında Serenity isimli bir uzay gemisinde görevli dokuz kişinin maceralarını anlatan Firefly, unutulmayan bilimkurgu serilerinden biri. Serenity gemisinin kaptanı ve mürettebatın bir kısmı iç savaşta kaybeden askerlerdendir. Bu askerler, galaksi hükümetinin hükmedemediği yerlerdeki yasa dışı işlerle uğraşan birer uzay kovboyudur aslında.

Doctor Who (2005 – ) IMDb 8,6

Bu Doktor bambaşka bir doktor. İsmi, karakteri, tavırları her şeyiyle bir muamma. Rose Tyler adında bir kadın, kendisine Doktor diye adlandıran gizemli bir yabancıyla tanışır ve bundan sonra hayatı baştan sona değişir. Kısa süre içerisinde ailesi de dahil bütün dünyanın tehlike altında olduğunu öğrenir. Yapması gereken kurtuluş yolunu bulmaktır.

Torchwood (2006 – 2011) IMDb 7,7

Torchwood, doğaüstü güçlerle mücadele eden özel bir ekibin maceralarını anlatıyor.

Polis memuru Gwen, bir cinayet vakasını incelemek üzere olay yerine gittiğinde, bütün ekibin apar topar olay yerinden uzaklaştırılması üzerine şüphelenir ve bir yere gizlenerek bekler. Bir süre sonra Torchwood adında özel birimin geldiğini ve bir aygıt sayesinde makdülü iki dakikalığına dirilterek konuşturduğunu görür. Torchwood özel biriminin başındaki adamın Yüzbaşı Jack Harkness olduğunu öğrenen Gwen, yaptığı takipler sonucunda bu birimin karargahını bulur. Yüzbaşı Jack Harkness, BM’e bağlı özel bir birim olduklarını ve dünyaya gelen uzaylı yaratıkları yakalayıp, onları inceleyerek 21’nci yüzyılda insanoğlunun karşılaşacağı tehlikelere karşı hazırlıklı olmasına çalıştıklarını söyler. Çeşitli olaylardan sonra Gwen kendini bu birimin içinde bulur ve onlarla çalışmaya karar verir.

Watchmen (2019 – ) 8,1

Alan Moore‘un 1986’da yayımlanan aynı isimli çizgi romanından uyarlanan Watchmen, bir grup polisin, şehrin süper kahramanlarını hedef aldığı alternatif bir evrende geçiyor. Maskeli kahramanların suçlu olarak nitelendiği alternatif bir tarihte geçen Watchmen, gizemli bir cinayet davasına atılan karakterlerin büyük bir komployla karşılaşmalarını işliyor.

Undone (2019 – ) IMDb 8,2

Undone, neredeyse ölümüne neden olabilecek bir trafik kazasının arından zamanla bir fark bir bağlantısının olduğunu fark eden bir kadının hikayesini konu ediyor. Alma adındaki kadın, geçirdiği kazanın ardından kendisi ile ilgili bir şey keşfeder. Zamanla arasında farklı bir bağ olduğunu anlayan Alma, bu yeteneğini babasının ölümündeki gizemi ortaya çıkarmak için kullanmaya karar verir.

Fringe (2008 – 2013) IMDb 8,4

Hamburg-Boston seferini yapan 627 no’lu uçak, tüm yolcuları ve mürettebatı bir çeşit kimyasal saldırıya maruz kalmış halde, Boston Logan Havalimanı’na iniş yapar. Bu akıl almaz olayı araştırması içinse FBI Özel Ajanı Olivia Dunham ve John Scott görevlendirilir.
Fakat Scott’un bir patlama sonrası komaya girmesi, aynı zamanda sevgilisi olan Dunham’ı harekete geçirir.

Bir zamanlar hükümetin gizli deneyleri için çalıştıktan sonra, 17 yıl boyunca bir akıl hastanesine kapıtılan Walter Bishop’a ulaşan Dunham, yıllar önce üstü örtülen bir dizi doğaüstü ve paranormal deneyin de yeniden canlanmasına aracı olacaktır. Bu sayede geleneksel bilimin açıklayamadığı vakaları incelemek üzere, İç Güvenlik Teşkilatı’nın üst düzey ajanlarından Phillip Broyles’ın yetkisi dahilinde FBI’a bağlı Fringe ekibi kurulmuş olur.

İnandığı bilimsel değerlerin daha ötesini görmeye başlayan Dunham sayesinde biz de, gerçek yaşamlarında hiç kimsenin kendi kimliği ile hareket etmediğini keşfederiz.

I Am Not Okay with This (2020 – ) IMDb 7,6

I Am Not Okay With This, telekinetik güçlere sahip olan bir gencin yaşamına odaklanıyor. 15 yaşında Sydney, telekinetik güçlere sahip olan bir gençtir. Lise öğrencisi olan Sydney, bir yandan yeni yeni ortaya çıkan güçlerini keşfetmeye çalışırken bir yandan da hayatını yoluna koymak için çabalar. Lise hayatının, alevli ilişkilerin ve cinselliğin zorlu yollarında ilerleyen Sydney, bu süreçte birbirinden farklı maceralara sürüklenir.

Black Mirror IMDb 8,8

5 sezon 22 bölümden oluşan dizinin her bir bölümü bir başka hikayeyi anlatıyor. İlk bölüm, sosyal medyanın başa bela olabileceğini gösterirken, ikinci bölüm televizyondaki yarışmaların birgün varabileceği noktaya parmak basıyor. Üçüncü bölüm ise; yakın bir gelecekte insanlar taktırdıkları hafıza çipleri sayesinde tüm hayatlarını depolayabilmektedirler. Hiçbir şey unutulmuyor, hiçbir ayrıntı atlanmıyordur. Peki ya bu, iyi bir şey midir?

The Flash (2014 – ) IMDb 7,7

Geçmişinde büyük bir trajedi yaşamış Barry Allen, Central City Polis Birimi’nde çalışan ve suçluların arkalarında bıraktıkları ipuçlarını toplayan bir adli laboratuvar asistanıdır. Talihsiz bir yıldırım kazası yaşamasının ardından süper hız gücüne sahip olan Barry, Flash kimliğine bürünür ve kötü adamları adalete teslim etmeyi kendine görev edinir.

Orphan Black (2013 – 2017) IMDb 8,3

Her şeyden ümidinizi kestiğiniz bir anda, geride bırakacağınız birileri de yokken; size tıpatıp benzeyen birinin kendini öldürdüğünü görseydiniz, ne yapardınız? Onun kimliğine bürünmeyi düşünür müydünüz mesela. Sarah biraz düşündü ve tereddüt etmeden verdi kararını, bu hayatı geride bırakacaktı. Peki ya onu bekleyen hayat, hiç de düşündüğü gibi değilse?

The 100 (2014 – ) IMDb 7,7

Kass Morgan’ın aynı isimli kitap serisinden uyarlanan The 100, bir kıyamet sonrası draması. Bir nükleer savaş dünyayı yok ettikten 97 yıl sonra, insanlıktan kalan tek örnekleri barındıran bir uzay gemisi, 100 genci dünyayı tekrar insanlarla doldurmak için geri gönderir.

Star Trek: Discovery (2017 – ) IMDb 7,3

Dizi orijinal Star Trek serisinde yaşananların on yıl öncesini konu alacak. USS Discovery mürettebatının yeni dünyalar ve uygarlıklar keşfetmesini konu alıyor. Alex Kurtzman ve Bryan Fuller”in yaratıcısı olduğu dizinin oyuncu kadrosunda Doug Jones, Anthony Rapp, Jason Isaacs, Sonequa Martin-Green, Shazad Latif, Mary Wiseman gibi isimler yer alıyor.

Russian Doll (2019 – ) IMDb 7,9

Russian Doll, New York City’de sıradan bir partiye katıldığını zanneden ancak saatler ilerledikçe, esrarengiz bir şekilde, buradan ayrılamayacağını fark eden bir genç kadının maceralarını işliyor.

Genç bir kadın olan Nadia, New York City’de düzenlenen bir partiye davetlidir. O, her zaman katıldığı partilere bir yenisinin daha ekleneceğini düşünür fakat bu parti daha önce katıldığı hiçbirine benzemeyecektir. Genç kadın bir anda kendisini ne olduğunu anlamadığı esrarengiz olaylar içerisinde bulur. Partinin ilerleyen saatlerinde kaza geçirip ölen Nadia, bir süre sonra hiçbir şey olmamış gibi uyanır. Üstelik yeniden partini tam ortasındadır. O partiden ne kadar uzaklaşmaya çalışsa da her defasında farklı kazalarla yeniden ölümün kollarına teslim olur.

The Man in the High Castle (2015 – 2019) IMDb 8,0

Phillip K. Dick’in aynı isimli romanından uyarlanan The Man In The High Castle, Nazi’lerin İkinci Dünya Savaşı’nı kazandıkları distopyasından yola çıkarak, bu durumda Kuzey Amerika’nın ne halde olacağını ekranlara yansıtıyor. Almanya ve Japonya’nın hükmettiği bu düzende insanlığın bir bölümü baskılara karşı direnmeye çalışırken, diğer bölümü bu işleyişi kabullenir.

Misfits (2009 – 2013) IMDb 8,2

Toplum hizmetinde çalışan beş genç, çalıştıkları sosyal hizmet kurumunda bir gün çıkan fırtına sonucu özel güçler kazanırlar. Her birinin farklı bir gücü vardır, ancak yine her birinin aklı beş karış havada olduğu için güçlerini saçmasapan işlerde kullanmayı tercih ederler, zaten isteseler de güçlerini nasıl kullanacaklarını öğrenmeleri vakitlerini alacaktır.

Kelly insanların zihinlerinden geçeni okuyabilmektedir. Curtis heyecanlandığında ya da korktuğunda zamanda geri gidebilmektedir. Alisha dokunduğu insanların seks dürtülerini hareketlendirip onu arzulamalarını sağlamaktadır. Simon ise görünmez olabilmektedir. Ekibin en şımarık ve küfürbaz çocuğu Nathan ise, ilk sezonun son bölümüne kadar gücünün ne olduğunun farkında değildir.

Counterpart (2017 – 2019) IMDb 8,1

Counterpant, çalıştığı şirkette paralel evrene açılan bir kapı olduğunu keşfeden bir adamın hikayesini konu ediyor. Howard Silk, Birleşmiş Milletler’e bağlı Berlin merkezli bir casusluk ajansında çalışmaktadır. Neredeyse 30 yıldır aynı şirkette çalışan Howard, tam olarak ne iş yaptığını bilmemektedir. Alt bir pozisyonda çalışan Howard, şirkette başka bir pozisyona terfi etmek istemektedir. Ancak o terfi beklerken bambaşka gerçeklerle yüzleşir. Howard, şirkette paralel bir boyuta açılan gizli bir kapıyı keşfettiğinde kendisini bilmediği tehlikeli bir dünyanın içerisinde bulur.

Star Wars: Klon Savaşları (2008 – 2020) Star Wars: The Clone Wars IMDb 8,2

Sinema efsanesi Yıldız Savaşları serisinden uyarlanan dizi, 2. ve 3. filmler arasında geçen olayları televizyon ekranına taşıyor.

The Expanse (2015 – ) IMDb 8,5

Günümüzden 200 yıl sonrası. Deneyimli dedektif Miller, oldukça zengin bir ailenin kayıp kızını bulmak için bir uzay gemisi kaptanıyla işbirliği yapar. Olayı araştırdıkça kahramanlarımız, insanlık tarihinin en büyük komplolarından biri ile karşı karşıya olduklarını fark ederler.

11.22.63 (2016) IMDb 8,2

Bir zaman yolculuğu hikayesi anlatacak olan 11/22/63, lisede İngilizce öğretmeni olan Jake Epping karakterini merkeze alacak. Bir lokantanın deposunun geçmişe açıldığını fark eden ve zamanda geriye giden Epping, John F. Kennedy suikastını önlemeye çalışacak. Ancak işler çok geçmeden sarpa saracak; zira kahramanımız, Lee Harvey Oswald engeline takılacak ve hayatının aşkı ile karşılaşacak.

The Mandalorian (2019 – ) IMDb 8,7

Star Wars dizisinin yönetmen koltuğunda Iron Man, Iron Man 2 ve The Jungle Book gibi yapımların da yönetmenliğini üstlenen Jon Favreau oturuyor. Favreau ayrıca dizinin senaristliğini ve yürütücü yapımcılığını da üstleniyor. Star Wars evrenine yabancı bir isim olmayan Favreau, animasyon dizi Star Wars: The Clone Wars’un kadrosunda yer almıştı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
YaşamYunanistan Batı Trakya Haber

IMDb'ye Göre En Popüler 10 Korku Filmi

Sinema tarihinin en çok izlenen ve tartışılan türlerinden biri olan korku filmi, her zaman birçok izleyiciyi büyülemeyi başarmıştır.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçeli Raife’nin başrolünde oynadığı ‘Tavuk Çorbası’ filmi

‘Tavuk Çorbası’ (Kotosupa) filmi 2022 yazında gösterime girdi ve şimdiden yurtdışındaki festivallerde dört uluslararası ödül kazandı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine’de yaz sineması haziranda açılıyor

Batı Trakya’nın Gümülcine (Komotini) şehrinin yazlık sineması, bu yıl da önemli tiyatro gösterileri ve konserlere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Devamını oku...
Yaşam

Güzel günler görmek isteyenlerin izlemesi gereken 10 film

Worth reading...