Orucun sağlığa 5 önemli faydası - Azınlıkça
Yaşam

Orucun sağlığa 5 önemli faydası

Son yıllarda oruç tutmanın insan bedenine verdiği faydalar daha çok ortaya çıkıyor.

Obezlik ve hantal vücutlar oruç sayesinde sıhhat buluyor.

Dünyada tanınmış birçok ünlü günde bir öğün yiyerek veya oruca benzer katı diyet programları ile hayatlarını sürdürüyor.

İnsan vücudu hareket etmek üzerine düzenlenmiştir. Hareketsiz bir beden hantallaşır ve güçsüzleşir.

Hareketsizliğin üstüne bir de tatlı ve hamur işi yemekleri eklediğinizde vücudun savunmasız kaldığı sağlıksız bir ortam hazırlanmış oluyor.

Oruç ömrü uzatıyor mu? TIKLA

Amerikalı araştırmacılar oruca benzer aralıklı beslenmenin insan hayatını uzatıp uzatmadığı yönünde çalışmalar yapıyor. John Hopkins Üniversitesi tarafından yapılan son araştırma, oruçla ve oruç tipi beslenmeyle ilgili tartışmaların başlamasına yol açtı. Oruç tipi beslenmenin insan ömrünü uzattığı savunulurken, sonuç alınabilmesi için egzersizin de şart olduğu uzmanlarca belirtiliyor.

Bu noktada insanların yardımına oruç yetişiyor. Ramazan vesilesiyle ruhen arınmanın yaşandığı bir ayda oruç sayesinde bedenen de arınmak ve bir ay boyunca detoks yapabilmek mümkün.

Metabolizma, gün içerisinde tüketilen gıdaları hazmetmekle uğraştığı için vücudumuzun savunma ve bağışıklık sistemi zayıflamaktadır.

İftar ve sahurda dengeli ve sağlıklı beslenmek kaydıyla insanın midesi ve bağırsakları dinlenerek kendini yenileme olanağı bulmuş olur. Özellikle de oruç tutmak, karaciğerin dinlenmesine olanak sağlamaktadır.


İşte orucun sağlığa 5 faydası:

Kalp sağlığını korur

Oruç tuttuğunuzda iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü artar, kötü kolesterol olan LDL ve trigliserid oranları düşer. Yapılan araştırmalar orucun yağ ve şeker metabolizmasında rol alan ve kalp hastalıkları ve kalp krizine karşı koruyan bir hormon olan Adiponektin’in seviyesini arttırdığını göstermiştir.

Alzheimer’ı önlemeye yardımcı olur

Yaşlılarda daha çok görülen Alzheimer hastalığı çok yaygın bir nörodejeneratif hastalıktır. Alzheimer’ın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu nedenle ilk etapta ortaya çıkmasını önlemek büyük önem taşır. Yapılan bir araştırma, orucun Alzheimer ve Parkinson hastalığının oluşumunu geciktirebileceğini ya da azaltabileceğini göstermiştir.

Otofaji başlar, hücreler onarılır

Oruç sürecinde insan vücudundaki hücreler “otofaji” adı verilen hücresel bir işlemi başlatırlar. Bu işlem, hücrelerin parçalanması ve zaman içerisinde hücrelerde oluşan ölü ya da işlevsiz proteinlerin atılmasını sağlamaktadır. Otofaji oranının artması kanser ve alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır

İnsülin direncini azaltır

Günümüzde hareketsizlik ve beyaz un ve beyaz şeker ağırlıklı sağlıksız beslenme Tip 2 diyabet son yıllarda önemli derecede yaygın hale gelmiştir. Yüksek kan şekeri seviyeleri insülin direncinin artmasına sebep olur. Sağlıklı beslenme kuralları ile tutulan oruç, kan şekeri seviyelerinde önemli miktarda azalmaya yardımcı olurken dolayısıyla insülin direncinde de azalmaya sebep olur.

Beyin sağlığını arttırır

Oruç depresyonu azaltan beyin hormonu seviyelerinin artmasına yardımcı olur. Ayrıca açlık, beyin sağlığı için önemli olduğu saptanan çeşitli metabolik özellikleri iyileştirir. Yapılan çalışmalarda beyin fonksiyonları için faydalı olabilecek yeni sinir hücrelerinin büyümesini arttırabileceğini ortaya koymuştur.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Sağlıklı Bir Ramazan İçin 5 Önemli Öneri

Ramazan, maneviyatın derinleştiği, aile bağlarının kuvvetlendiği ve sofraların bir araya geldiği müstesna bir aydır.
Devamını oku...
Yaşam

Gece Saatlerinde Kalp Krizi Riski: Uyku Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uyku ve Kalp Sağlığı: Gece Riskleri Artıyor Mu?
Devamını oku...
Yaşam

Alzheimer’in belirtileri 20 yıl önce başlıyor. Önlemek için ne yapabiliriz?

Alzheimer Belirtileri 20 Yıl Öncesinden Başlıyor: Hastalığı Önlemek İçin Alabileceğiniz Önlemler
Devamını oku...