Eğitim Bakanlığı: Okul kitaplarınızı geri getirin - Azınlıkça
Ειδήσεις

Eğitim Bakanlığı: Okul kitaplarınızı geri getirin

Eğitim Bakanlığı: Okul kitaplarınızı geri getirin

Yunanistan Eğitim Bakanlığı öğrencilerden ders yılı sonunda okul kitaplarını ve defterlerini okullarına iade etmelerini istiyor.

Bu şekilde geri dönüşümden elde edilecek gelirin oldukça yüksek maliyeti olan okul harcamalarına katkı sağlaması hedefleniyor. Bunun yanı sıra iade edilen okul kitaplarının gelecek yıl başka öğrenciler tarafından kullanılması konusunda da daha realist hedefler koyuyor. Zira Yunanistan’da ne öğrenciler kitaplarını iade etmeye ne de başkalarının kitaplarına kullanmaya alışık. Aynı zamanda bu konuda gerekli altyapı da yok.

Ancak yıllık bazda öğrencilerin kitaplarının %10’unu iade etmesi durumunda kitapları tekrar kullanarak veya geri dönüşümden yaklaşık 2 milyon euro tasarruf edilebileceği hesaplanıyor.

Her yıl ilköğretim ve ortaöğretim için yaklaşık 28 milyon kitap basılıyor. Bu amaçla 10 bin ton kağıt kullanıldığı kaydedilirken, maliyetin 19 milyon euro’yu bulduğu ifade ediliyor. 2011 yılında ise kitap basımı için harcanan para 36 milyon euro’ya ulaşıyordu.

Yurtdışında ise kitapların ömürlerinin üç ile beş yıl arasında olduğu ifade edilirken, Kathimerini gazetesinin haberine göre ABD, Almanya ve Fransa’da ücretsiz kitap alan öğrencilerin ders yılı sonunda kitaplarını okullarına iade etmeleri gerektiği, kitapları iyi durumda iade etmemeleri halinde ise parasını ödemek zorunda kaldıkları kaydediliyor.

2016 yılında Yunanistan’da pilot olarak 114 okulda uygulanan geri dönüşüm amacıyla öğrencilerden kitap, defter ve kâğıt toplama uygulaması çerçevesinde 30.240 kilo kağıt toplandığı, geri dönüşüme verilerek 4.660 euro para kazanıldığı ve bu parayla 500 adet A4 kağıdının bulunduğu 1.925 paket kağıt alınarak 114 okula 3 veya 4 paket kağıt hediye edildiği kaydedildi. Bu yıl ise aynı programa katılan okul sayısının 700’e çıkartıldığı ifade edildi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.