Kahve ile ilgili klişeleri çürüten bilimsel çalışma - Azınlıkça
Yaşam

Kahve ile ilgili klişeleri çürüten bilimsel çalışma

Üzerine birçok şey yazılan kahve ile ilgili bilim insanlarından klişeleri çürüten bir çalışma geldi.

İş dünyasının ya da günlük hayatımızın en önemli rutinlerinden birisi de uyanır uyanmaz bir fincan kahve içmektir. Kahve ilgili bir çok şey yazıldı, çizildi.

Çok sayıda çalışma, kafeinin ruh hali, zindelik ve konsantrasyon gibi özellikleri etkilediğini gösteriyor.

Arkansas Üniversitesi’nden araştırmacılar da kafeinin odaklanma ve sorun çözme yetilerini artırdığını ortaya koydu. Ancak araştırmanın sonucuna göre kafein, yaratıcılığı etkilemiyor.

Üniversitenin internet sitesinde yer alan bilgiye göre yeni araştırmanın başyazarı, psikoloji doçenti Darya Zabelina şunları ifade etti:

“Batı kültürlerinde kafein, kahve içen yazarlardan enerji içecekleriyle gezen programcılara kadar yaratıcılık gerektiren meslekler ve yaşam biçimleriyle basmakalıp biçimde ilişkilendiriliyor. Ancak bu klişelerin pek de doğruluk payı yok.”

Hakemli bilim dergisi Consciousness and Cognition’da yayımlanan yeni makalede Zabelina, mantığın baskın olduğu “yakınsak” ve hayal gücünün öne geçtiği “ıraksak” düşünce biçimindeki farkları belirtiyor.

Yakınsak düşünce bir sorunun belirgin bir çözümünü yani “doğru” cevabı ararken, ıraksak düşünce yeni ve yaratıcı çözüm yollarının neler olabileceği üzerine yoğunlaşıyor.

Yeni çalışmaya göre kafein yakınsak düşünceyi güçlendirirken, ıraksak düşünce ise hiçbir ciddi etkisi bulunmuyor.

Independent Türkçe’nin aktardığına göre, araştırmada “farklı kafein miktarlarının bilişsel yetenekler üzerindeki etkisinin araştırıldığı” söylenen 88 gönüllüye sert bir kahveye denk gelen miktarda kafein içeren 200 mg’lik kafein hapı ya da hiç kafein içermeyen ama birebir aynı görünen haplar rastgele verildi.

Ardından ıraksak ve yakınsak düşünce biçimini, etkin hafızayı ve duygu durumunu ölçen standart ölçüm testleri gerçekleştirildi.

Bulgular kafeinin yaratıcılığı artırmadığı gibi çalışma belleği üzerinde de kayda değer bir etkisi olmadığını gösterdi. Diğer yandan katılımcıların görece daha az üzgün hissettiği tespit edildi.

Zabelina, “200 mg, sorun çözme kabiliyetini kayda değer biçimde geliştirdi ancak yaratıcı düşünce üzerinde etkisi olmadı. Ancak kafein, yaratıcılığı kötü de etkilemiyor. Dolayısıyla kahve içmeye devam edebilirsiniz, yetilerinizin önüne geçmeyecektir” dedi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Açken Kahve İçmenin Potansiyel Zararları

Günümüzde pek çok kişinin güne başlangıç ritüeli haline gelen kahve, enerji verici ve canlandırıcı etkisiyle bilinir.
Devamını oku...
Yaşam

Dünya Kahve Günü: Yunanistan'dan 3 Kahve İlk 10'a Girdi

1 Ekim Dünya Kahve Günü dolayısıyla, yemek kültürü üzerine otorite kabul edilen Taste Atlas, dünyanın en iyi kahvelerini sıralayan bir liste yayımladı.
Devamını oku...
Yaşam

Bu içecek sizi prostat kanserinden uzak tutmaya yardımcı oluyor

Avrupa Üroloji Derneği’nin Barselona’daki yıllık konferansında sunulan bir araştırmaya göre, Japon araştırmacılar ilk kez kahvede prostat kanserini engelleyebilecek bileşikler belirlediler.
Devamını oku...