Biz uyurken beynimiz, omurilik-beyin sıvısıyla yıkanıyor - Azınlıkça
Yaşam

Biz uyurken beynimiz, omurilik-beyin sıvısıyla yıkanıyor

ABD’nin Boston Üniversitesi’ndeki araştırmacılar beyinle ilgili önemli bir sonuca vardı. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre uyku sırasında kan beynin dışına doğru akıyor.

Araştırmacıların keşfettiğine göre siz uyurken, beyniniz ritmik ve atımlı dalgalar halinde beyin-omurilik sıvısıyla yıkanıyor.

Araştırmada bulunanlara göre; siz uyuduğunuz zaman nöronlarınız sessizliğe bürünüyor ve birkaç saniye sonra kan, beyninizin dışına doğru akıyor. Ardından, beyin-omurilik sıvısı (CSF) adı verilen sulu bir sıvı, beyninizi baştan sona yıkıyor.

Söz konusu çalışma; uyku sırasında beyindeki CSF atımlarının resimlenmesi ve bu hareketlerin, beyin dalga faaliyeti ile kan akışıyla yakından bağlantılı olduğunun gösterilmesi bakımından bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Beyin dalgalarının, kan akışı ve CSF ile birleşmesi; yaşa bağlı normal bozulmalara yönelik de bazı fikirler sağlayabilir. Önceki çalışmalarda; CSF akışı ve yavaş dalga faaliyetinin, beyinde bulunan zararlı ve hafızayı zayıflatan proteinlerin boşaltılmasına yardımcı olduğu öne sürülmüş.

İnsanlar yaşlandıkça, beyinleri sıklıkla daha az miktarda yavaş dalga üretiyor. Bunun karşılığında, bu durum beyindeki kan akışını etkileyebiliyor ve uyku esnasında CSF atışını azaltarak; zararlı proteinlerin birikmesine ve bellek kabiliyetlerinde azalmaya yol açıyor. Araştırmacılar, bu süreçleri ayrı ayrı değerlendirme eğilimi göstermiş olsa da; bunlar artık birbiriyle yakından bağlantılı gibi görünüyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Bacak egzersizleri beyin sağlığına iyi geliyor

Bacaklarınızı egzersiz yaparak beyninizi sağlıklı tutun! Yürüme, koşma ve çömelme hareketlerinin beyne faydalı olduğu görüldü.
Devamını oku...
Yaşam

Beyin Sağlığı İçin Besinler: En Yüksek Fayda Sağlayan Gıdalar

Vücudumuzun en önemli organıdır beyin. Tüm vücudumuzu beynimiz sayesinde yönetiyoruz.
Devamını oku...
Yaşam

Beyni tüketen ve öldüren 11 gıda

Bu haberde adı geçen gıdalar sadece beyin için değil tüm doku ve organlar için de zararlıdır.
Devamını oku...