Ciddiye alın: Çıplak elle fişe ‘apodiksi’ye dokunmayın - Azınlıkça
Yaşam

Ciddiye alın: Çıplak elle fişe ‘apodiksi’ye dokunmayın

Uzmanlar yapılan alışverişler sonrası verilen fişlere çıplak elle dokunulmamasını öneriyor.

Fişlerde bulunan bir maddenin anne ve bebek sağlığına olumsuz etkileri olduğu belirlendi.

Zararlı maddenin alışveriş fişleri dışında plastik kaplarda da olduğu belirtiliyor.

Milyonlarca insanın her iki ürünle de neredeyse sürekli teması var. Alışverişler slipleri ile bankamatiklerdeki işlemlerden sonra verilen makbuzlar Bisfenol-A adlı maddenin en yoğun olduğu ürünler. Her iki ürüne de kesinlikle çıplak elle dokunmamak gerekiyor.

Bisfenol-A adlı maddenin hormonları bozarak erkeklerde sperm üretimini ve testesteron hormonu salınımını azaltıp, testis boyutlarını küçültüyor.

Bisfenol-A maddesi ayrıca kadınlarda yumurta sayısını azaltıyor, yumurtalık boyutlarını küçültüyor, erken menopoza yol açıyor, embriyonun rahime tutunmasını güçleştiriyor. Bu kimyasala sürekli maruz kalan hamilelerin bebekleri de risk altında. Söz konusu madde plasentadan bebeğe geçerek bebeğin gelişimini ve sinir sistemini olumsuz etkiliyor ve doğumdan sonra davranış bozukluğuna yol açıyor.

Erkeklerde ise prostat büyümesi ve prostat kanserini, kadınlarda meme kanserini, her iki cinste guatr ve tiroid bezi kanserini tetiklediğine, karaciğer ve böbrek üzerinde zehirleyici etkileri olduğuna dair araştırmalar var. Çoğumuzun, çağın hastalığı diyerek normal karşıladığı davranış bozukluklarından saldırganlığın dahi bu maddeyle ilişkisi bulunuyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.