Kahve içmek için en uygun saatler hangileri? - Azınlıkça
Yaşam

Kahve içmek için en uygun saatler hangileri?

Kahve ile Batı Trakya adeta bir bütündür. Tarlaya elimizde kahve ile gider, deniz sahilinde buz gibi kahvemizi yudumlayarak güneşleniriz.

2018’de yapılan bir araştırma, Amerikalıların yüzde 64’ünün bir önceki gün kahve tükettiğini ortaya koydu.

Ancak kolektif biçimde her gün daha fazla kahve çekirdeği öğütürken ya da yerel kahve dükkanlarını tıka basa doldururken, bu günlük rutinimiz sayesinde sağlığımızı ya da enerjimiz maksimize etmiyoruz.

127 bilimsel araştırma, kahve içmenin ortalama ömrü uzatması, kanser riskini, kalp hastalıklarını, tip II diyabeti ya da Parkinson hastalığını azaltması gibi etkilerinde hemfikir.

Kulağa harika geliyor değil mi? Ancak tek sorun kahveyi günün hangi saatinde içtiğinizle ilgili. Tüm bu yararlı etkiler, gün içinde kahveyi tükettiğiniz saate göre azalabiliyor.

Aslında, bilim bize, kahve için en uygun saatin stres hormonu kortizol seviyesinin vücutta azaldığı anlar olduğunu söyler. Çünkü kafein ve kortizol vücudunuzda strese neden olur ve aşırı stres sağlığınız için kötüdür. İlaveten, uzun vadede daha fazla yorulmanıza da sebep olur.

Stres hormonu kortizol, günlük ritminiz ile doğru orantılı salgılanır. Bu kişiden kişiye değişir ancak bir kişi sabah 06.30’da uyanıyorsa kortizol seviyesinin doruğa ulaştığı anlar 08.00 ya da 09.00, 13.00’e akşam 5.30 ila 6.30 olabilir.

Bir kişi saba 10.00’da kalkıyorsa, kortizol seviyesi üç saat sonra artış gösterir. Çok erken kalkanlar ise bu çizelgeyi üç saat ileri alabilir.

Bununla birlikte, kortizol seviyeleri sabah hareket etmeye başladığınız andan itibaren artmaya başlar ki bu da kahve içmek için i̇deal bir an değildir. Aynı şekilde öğleden sonraları da pek uygun sayılmaz çünkü bu gece uyumanızı zorlaştırabilir.

Bu da, sabah 06.30’da uyanan birinin ilk kortizol penceresinin kapanmasından sonra kahve içmesi gerektiği anlamına gelir. Yani; 09.30 ve 11.30 arası. Elbette küçük bir kafein şokundan faylanmak istiyorsa.

Özetle, kahve içmek için sabahın ilerleyen saatleri ile erken öğle arası en iyi vakit.

Diyetisyen ve beslenme uzmanı Lisa Lisiewski, “Bu saatlerde kortizol seviyeniz en düşüktür ve bir uyarıcıdan bu dilimde yararlanabilirsiniz” yorumunu yapıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...
Yaşam

Açken Kahve İçmenin Potansiyel Zararları

Günümüzde pek çok kişinin güne başlangıç ritüeli haline gelen kahve, enerji verici ve canlandırıcı etkisiyle bilinir.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kurcalı Köyünde Trajik Yangın: Hayatını Kaybetti

Batı Trakya’da Rodop ilindeki Kozlukebir Belediyesi’ne bağlı Kurcalı köyünde, meydana gelen ve yürekleri sızlatan olay, derin üzüntüye neden oldu.
Devamını oku...