Baş ağrısından kurtulmak için 5 esans yağ - Azınlıkça
Yaşam

Baş ağrısından kurtulmak için 5 esans yağ

Bitkisel olarak da adlandırılan esans yağlar, baş ağrısı gibi birçok rahatsızlığı giderdiği için günlük yaşamda sıkça kullanılıyor.

Peki, esans yağlar, baş ağrısını gidermek için de etkili bir çözüm mü? Eğer öyleyse hangi esans yağ en iyisi?

Esans yağ, herhangi bir bitkiden elde edilen yoğunluğu yüksek sıvılara verilen genel isim.

Aromaterapi tedavisi modern tıbba alternatif olup temel olarak esans yağların kullanımını esas alıyor. Aromaterapistlere göre ise her bir esans yağın farklı rahatsızlıklara iyi geldiği belirtiliyor.

Medicalnews Today’de yer alan habere göre, dünya genelinde hemen her yetişkin bireyin baş ağrısından muzdarip olduğu tahmin edilirken, hissedilen baş ağrısının en yaygın nedeni ise stres kaynaklı baş ağrısı olarak biliniyor.

Baş ağrısı hisseden bireylerin faydalanabileceği doğal tedavilerden birisi de esans yağlar olarak açıklanıyor.

Baş ağrısından kurtulmak için tavsiye edilen beş esans yağı şöyle:

1. Lavanta yağı

Lavanta stress, depresyon, anksiyete azaltıcı ve uykuya dalmaya yardımcı etkisiyle sıkça kullanılmaktadır.  2012 yılında yapılan bir çalışmaya göre ise lavanta esans yağının solunması migren baş ağrısını gidermekte güvenli ve etkili bir metottur.

2. Biberiye yağı

Biberiye yağları geleneksel olarak baş ağrısını giderici ve dolaşımı rahatlatıcı etkisi nedeniyle kullanılmaktadır.

2013 yılında gerçekleştirilen bir çalışmaya göre, Biberiye yağının vücutta hissedilen acıyı azaltıp  uykusuzluğu giderdiği, bu nedende madde bağımlılığı tedavisi gören bireyleri tedavi amaçlı kullanıldığından bahsetmiştir.

3- Nane yağı

Nane, binlerce yıldır tıbbi ilaçlara alternatif olarak kullanılmış olup baş ağrısı tedavileri için en popüler esans yağlardan biridir.
2015 yılında yapılan bir bilimsel çalışmaya göre nane esans yağı, şakak bölgesindeki acıyı azaltıp stres kaynaklı baş ağrılarını gidermektedir.

Nane yağının etken maddesi olan mentol migren tedavileri etkin bir yol oynamaktadır.

4. Papatya yağı

İnsanlar geleneksel olarak rahatlamak ve gevşemek için papatya çayı içiyorlar. Papatya yağının genellikle böyle bir etkiye sahip olduğuna inanılıyor.

2012 yılında yapılan araştırmalar, papatya yağının kaygı ve depresyon belirtilerinin bir kısmını iyileştirebileceğini gösterdi.

Baş ağrılarına genellikle stres ve endişe neden olduğu için, papatya yağının da baş ağrılarının tedavisinde yardımcı olabileceği sonucuna varıldığı belirtiliyor.

Papatyada baş ağrısını da azaltabilecek anti-enflamatuar özellikler olduğu, ancak sağlık yararları için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu da ifade ediliyor.

5. Okaliptüs yağı

Okaliptüs, geleneksel olarak sinüsleri temizlemek ve iltihabı azaltmak için kullanılıyor. Engellenen sinüslere bağlı olarak da baş ağrısı yaşayan insanlar, okaliptüs soluduğunda etkisini görebilir.

Bir çalışmada okaliptüs yağının, ağrının giderilmesinde ve solunduğunda kan basıncını düşürmede etkili olduğu ortaya kondu.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Baş Ağrısını Geçiren 5 Etkili Yöntem

Günlük hayatın stresi, yoğun iş temposu ve çevresel faktörler baş ağrısının en yaygın nedenleri arasında yer alıyor. Peki, baş ağrısını hafifletmek için neler yapılabilir?
Devamını oku...
Yaşam

Baş ağrısının nedenleri neler olabilir?

Baş ağrısı, dünyanın en yaygın sağlık sorunlarından biridir. Yaşamlarının herhangi bir döneminde insanların %75’inden fazlası baş ağrısı çeker.
Devamını oku...
Yaşam

Baş ağrısı nasıl geçer?

Baş ağrısı, hemen hemen herkesin hayatında bir kez yaşadığı yaygın bir rahatsızlıktır. Birçok farklı faktör baş ağrısına neden olabilir.
Devamını oku...