Alkol alındığında vücutta neler oluyor? Aşırı alkol alanlar neden yavaş konuşur? - Azınlıkça
Yaşam

Alkol alındığında vücutta neler oluyor? Aşırı alkol alanlar neden yavaş konuşur?

Alkol kullanımı taverna kültürünün yaygın olduğu Batı Trakya’da yaygın durumda. Peki alkol kullananlar bilimsel açıdan nasıl hissediyor?

2015 Ulusal Uyuşturucu Kullanımı ve Sağlık Araştırması’na göre, ABD’deki yetişkinlerin yüzde 70,1’i alkol aldığını söylüyor.

Aşırı alkol alımı, daha ciddi zehirlenmelere yol açabiliyor. Bunlardan biri böbrek yetmezliği gibi ciddi bir sağlık sorunu da olabilir.

Uzmanlar, alkolün beyin yönetimi ile ilişkisine dikkat çekiyor. Aşırı alkol alımının, insanların uygun kararlar vermelerini veya davranışlarını kontrol altına almalarını zorlaştırdığını söyleyen uzmanlar, “Örneğin, çok sarhoş olan insanlar bu durumu hafife alabilirler. Bazıları sarhoş olduklarını bile bilmiyor olabilir” diyor.

Alkol almanın etkileri konusunda şunlar sıralanıyor:

• Hafıza değişiklikleri
• Artan saldırganlık, üzüntü veya duygulardaki değişiklikler
• Yavaşlatılmış refleksler

Sarhoş olmanın ne hissettirdiğine dair ise, BAC ölçümü cevap veriyor. BAC, bir kişinin kanında ne kadar alkol bulunduğunu ölçen bir yöntem.

Örneğin, 0.05’lik bir BAC değeri, kişinin kanında yüzde 0.05 alkol olduğu anlamına geliyor.

Çoğu insan için, alkolün çeşitli sarhoşluk seviyelerinde etkileri şöyle sıralanıyor:

0.06’nın altındaki BAC: Bu kişi, herhangi bir etki fark etmeyebilir veya ruh halinde küçük değişiklikler yaşayabilir. Bazı insanlar uykulu hisseder. Refleksler düşmeye başlar.

BAC 0,07-0,09: İnsanlar rahat hissedebilir. Daha konuşkan olabilirler. Çoğu durumda, 0.07-0.09 BAC değerine sahip olmak, bir kişinin yasal olarak sarhoş olduğu ve güvenli bir şekilde araç kullanamayacağı anlamına gelir.

BAC 0.09-0.15: Bu noktada, kişinin konuşması değişmeye başlayabilir. Bazı insanlar hasta dahi olsa mutlu hissediyor olabilirler. Reaksiyon süreleri çok daha yavaştır. Araba kullanmak artık güvensizdir.

BAC 0.16-0.30: Bu seviye artık sarhoşluk düzeyidir. Burada, kararlar çok zayıf olabilir, geçiçi hafıza kaybu yaşanabilir. Kişiler, eylemlerinin sonuçlarını tam olarak anlayamayabilirler. Kusabilirler ve alkol zehirlenmesi riski de vardır.

BAC 0.30-0.39: Bu seviye, artık muhtemelen alkol zehirlenmesi olan bir kişi için ifade edilebilir. Hayati tehlikesi söz konusu olabilir.

BAC 0.40-0.50: Bu seviyede, bir kişi bilincini kaybedebilir. Vücut sıcaklıkları düşebilir ve kalp atışları değişebilir. Kalp durma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Koma riski yüksektir.

BAC 0.50+: Bu noktada kişinin acil yardımı alması gerekir aksi hâlde ölüm riski çok yüksektir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Alkolü bırakıp 1 yıl kullanmazsan vücudunda ne değişir?

Alkol tüketimi fazla olduğunda insan vücudunda olumsuz etkilerin meydana gelmesine de yol açıyor. Alkol tüketenlerin sıkça merak ettiği bir soru var: “Eğer bir yıl boyunca alkol tüketmezsem vücudumda nasıl değişiklikler olur?”
Devamını oku...