Maske kullanmak karbondioksit birikmesine neden olur mu? - Azınlıkça
Yaşam

Maske kullanmak karbondioksit birikmesine neden olur mu?

Koronavirüs salgınından korunmak için biliminsanları maske takılması gerektiğini söylüyor. Uzun zamandır Yunanistan’da maske takma zorunluluğu bulunuyor.

Maske kullanımına ilişkin tartışma ortamlarında ortaya çıkan bir konu ise maske takıldığında vücutta karbondioksit birikimine neden olduğu iddiası.

Maske ile karbondioksit tartışmaları ile ilgili aydınlatıcı bilgi Türkiye’den geldi. Türk Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, maskenin vücutta karbondioksit toplayıp toplamadığı ile ilgili açıklama yaptı.

Özlü, maske kullanan insanların nefes almakta zorlandıkları ve kanlarındaki oksijen oranlarının düştüğü yönündeki söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Özlü, “Maske insanlarda bir miktar soluk almakta zorluklara neden olabiliyor ama bu hiçbir zaman karbondioksit birikmesine, oksijenin ciddi şekilde düşmesine neden olacak bir etki yaratmıyor” dedi.

Özlü maske kullanımının önemine dikkat çekti ve şunları söyledi:

“Maske ile ilgili bu söylentiler gerçekliğe dayanmıyor. Evet, maske insanlarda bir miktar soluk almakta zorluklara neden olabiliyor. Ama bu hiçbir zaman karbondioksit birikmesine ve oksijenin ciddi şekilde düşmesine neden olacak bir etki yaratmıyor. Onun için çok ağır kalp yetmezliği ve akciğer hastalığı olanlar hariç olmak üzere herkes maske kullanabilir.

Maske takarken bir sıkıntı hissediyor olmanız, sizin kanınızda oksijenin düştüğü anlamına gelmiyor. Ya da karbondioksitin yükseldiği anlamına gelmiyor. Zaten dünyada şu anda milyarlarca insan maske kullanıyor. Öyle bir zararlı etkisi yok. Bu konuda yapılan testler var. Oksijen ölçümleri ve karbondioksit ölçümleri yapılmış maske kullananlar üzerinde. Maske kullanımına özen gösterilmeli.”

Öte yandan hatırlanacağı üzere Yunanistan Sağlık Bakanı Vasilis Kikilyas, maske kullanımının ilkbahara kadar zorunlu olacağını duyurmuştu.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Biden: ABD Ve Yunanistan Arasındaki İttifak Her Zamankinden Daha Güçlü

ABD Başkanı Joe Biden, Yunanistan Bağımsızlık Günü dolayısıyla yayımladığı bir mesajda, ABD ve Yunanistan arasındaki ittifakın her zamankinden daha güçlü olduğunu belirtti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da İlaç Kıtlığı: EOF, 233 İlaçta Eksiklik Bildirdi

Yunanistan Ulusal İlaç Örgütü (EOF), sağlık sektörünü alarm durumuna geçiren bir açıklama yaparak, ülkede 233 ilacın kıtlığının yaşandığını duyurdu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Akaryakıt Fiyatlarında Yükseliş: Kurşunsuz Benzin 2 Evroya Yaklaşıyor

Yunanistan’da akaryakıt fiyatlarındaki artış trendi devam ediyor. Attika Petrol Perakendecileri – Akaryakıt Bayileri Birliği Başkanı’nın açıklamalarına göre, kurşunsuz benzinin litre fiyatının çok yakın bir zamanda 2 Evro’ya ulaşması bekleniyor.
Devamını oku...