Mışıl mışıl uyumak için 9 öneri - Azınlıkça
Yaşam

Mışıl mışıl uyumak için 9 öneri

Uyku, insan hayatında en önemli yerlerden birini tutuyor. Yaşam kalitesiyle doğru orantılı olduğuna dair çok sayıda araştırma mevcut.

Öğrenmeye, hafızaya, hücresel tamire, beyin gelişimine, emosyonel ve davranışsal duruma olumlu katkıları olduğu biliniyor.

Beyinsel fonksiyonların yanı sıra tüm vücut sistemlerinin kontrolünde önemli rol oynayan uyku, düzensiz bir duruma evrildiğinde kalitesiz bir yaşama davetiye çıkarıyor.

Nöroloji Uzmanı Prof. Nebil Yıldız, bebekler gibi rahat bir uyku çekmenin püf noktaları olduğunu söylüyor.

Mahmure’de yer alan habere göre, bebek uykusuna dalmak için dokuz maddede şunlar tavsiye ediliyor:

1. Uyku günlüğü tutun

Saat kaçta yediniz, neler içtiniz, ne kadar TV-bilgisayar kullandınız, kaçta yatağa gittiniz, ne zaman uydunuz, uyandınız, kaç kez uyandınız, tuvalete kalktınız, sabah dinlenmiş kalktınız mı? Gün içi uykunuz geldi mi? Uyuklamanız oldu mu? gibi soruları not alın.

2. Erken yemek yiyin, uykudan iki saat önceden itibaren içecek almayın

Özellikle uyku kaçırıcı içeceklerden, çay, kahve, çikolatadan, alkollü içeceklerden kaçının. Kafeinli içecekleri ve nikotini uyumadan dört-altı saat önce tüketmeyin.

3. Düzenli egzersiz yapın

Sabahları ya da akşama doğru her gün yapılan düzenli egzersiz, uyumadan bir-iki saat kadar önce alınan ılık bir banyo uyku düzenine katkıda bulunur.

4. Gündüz uyumayın

Mutlaka uyumanız gerekiyorsa, şekerlemeleri/ etkin şekerlemeleri öğle üzeri ya da öğleden önce yapın, 20 dakikadan fazla şekerleme yapmayın, saat 15.00 ten sonra uyumayın. Şekerleme öncesi kahve içmek, 20 dakikada da uyanmayı kolaylaştırır, etkisi bu sürede başladığından, şekerlemeye dalmanızı engellemez. Gece uykusunu negatif etkileyeceğinden, akşam üzeri de otururken, TV izlerken sakın şekerleme yapmayın, kalkın, dolaşın.

5. Yatak odasına telefon koymayın

Odanızda TV, bilgisayar, akıllı cep telefonu, ışıklı saat bulundurmayın; bunlarla yatak odasında vakit geçirmeyin.

6. Uyku saatinden 2 saat önce, TV, bilgisayar kullanımından kaçının

Uyku saatine yakın, hareketli, gürültülü, heyecanı yükseltici, uykuyu kaçırıcı aktivitelerde bulunmayın.

7. Ortamın aşırı ışıklı olmasını engelleyin

Sakin, loş ışıkta yapılabilecek müzik dinleme, loş ışıkla kitap okuma, aşırı efor gerektirmeyen aktiviteleri tercih edin. Gece banyoya kalkıldığında da banyo ışığının yoğun uyku kaçırıcı olmasını engelleyin.

8. Uyumadan, günün muhasebesini tamamlayın

Sorunları, sıkıntıları çözümleyin, yarına çözülmesi gereken, düşünülüp planlanması gereken şeyleri yatağa gitmeden tamamlayın. Yastığa kafanızı koyduğunuzda düşünecek bir şey bırakmayın. Gerekirse not tutun. Sabah olduğunda, size çok sıkıntılı gibi gelecek sorunların, size sabah çok daha önemsiz geleceğini, REM uykusunun bunu önemli oranda halledeceğini hatırlayın.

9. Yatağa uykunuz geldiğinde gidin

Yatağa uykunuz geldiğinde gitmeye çalışın ve sabahları hep aynı saatte kalkın.Koltukta, kanepede şekerleme yapmadan yatağa gidin. Uykunuz kaçar, 20 dakika içinde uyuyamazsanız, yatakta kalmayın, salona/oturma/çalışma odasına geri dönün, loş ışıkta hafif işlerle uğraşın. Toplam yatakta kalma süreniz (uyku+uyanıklık) toplam uyuma sürenizin 30 dakika üzerinde olabilir. Yine de beş saatten az olmamalıdır.Uyku hijyeni uygulamalarından sonra her hafta bu süreyi 15 dakika arttırın.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Yabancı Bir Yatakta Neden Rahat Uyuyamıyoruz

Herkes, seyahatlerde veya farklı bir yerde kaldığında yabancı bir yatakta uyumanın zorluklarını tecrübe etmiştir. Peki, ama bu durum neden yaşanır?
Devamını oku...
Yaşam

Uykuda Işıklar Açık Olursa Sağlık ve Ruh Halinizi Nasıl Etkiler?

Birçok insanın yatak odasında ışıkları açık bırakarak uyumasının sağlık ve ruh halimiz üzerinde olumsuz etkileri olabileceği uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Devamını oku...
Yaşam

Çocukların Saat 9'da Uyumasının Üç Önemli Nedeni

Ebeveynler, çocuklarının iyi bir eğitim almasını, sağlıklı olmasını ve mutlu bir hayat sürdürmesini ister. Ancak genellikle gözden kaçırılan bir detay var: Uyku düzeni.
Devamını oku...