Tam 129 yaşında: Uzun yaşam bana ceza! - Azınlıkça
Yaşam

Tam 129 yaşında: Uzun yaşam bana ceza!

Tam 129 yaşında: Uzun yaşam bana ceza!

O Çarlık Rusya’sında Ekim Devrimi gerçekleşirken, 27 yaşındaydı. Her iki dünya savaşını da, Sovyetlerin dağılışını da gördü. Şimdi 129 yaşında.

Yaşlı kadın “Yoruldum. Hayat Tanrı’nın bana bir armağanı değil, cezası” diyor.

Çeçen Koku İstambulova, 1 Haziran 1889 doğumlu.

Rusya’da Ekim Devrimi 1917’de Çar’ı devirdiğinde 27 yaşındaydı. 2. Dünya Savaşı sona erdiğinde 55.

İstambulova, Çeçenya’daki evinin önünden Nazi tanklarının geçişini hatırlıyor. Savaştan sonraysa, Nazilerle işbirliği yapmak suçlaması ile Kazakistan ve Sibirya’ya sürülmüş.

Sovyetler Birliği çöktüğünde ise 102 yaşındaydı. Şimdi ise 129’uncu yaşına girmeye hazırlanıyor. Daily Mail’a konuşan İstambulova, hayatının tek bir gününde bile mutlu olmadığını söylüyor. Uzun yaşamını ‘Tanrı’nın kendisine verdiği’ bir ceza olduğunu düşünüyor.

İstambulova, et yemediğini, kefir ve yoğurt gibi fermente süt ürünlerini çok sevdiğini anlatıyor. Sadece görme sorunu yaşıyor, bunun dışında kendi kendine hareket edebiliyor ve yemek yiyebiliyor.

“Nasıl bu kadar uzun yaşadınız?” sorusuna ise şöyle yanıt veriyor:

“Tanrı’nın isteğiydi. Ben hiçbir şey yapmadım. Uzun yaşayan insanların spor yaptıklarını, özel yemekler yediklerini görüyorum ama benim, bu ana kadar nasıl yaşadığıma dair hiçbir fikrim yok.”

Duvar’ın aktardığına göre, İstambulova’nın hayattaki son çocuğu beş yıl önce, 104 yaşında hayatını kaybetmiş. Yaşlı kadın “Rus iç savaşını, İkinci Dünya Savaşı’nı, ulusumuzun 1944’te tehcir edilmesini ve iki Çeçen savaşını yaşadım. Ve artık eminim ki, benim hayatım mutlu değildi” diyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.