Sakın 20 dakikadan fazla sakız çiğnemeyin - Azınlıkça
Yaşam

Sakın 20 dakikadan fazla sakız çiğnemeyin

Uzmanlara göre sakızın uzun süre çiğnenmesi çene kaslarında güçsüzlüğe yol açtığı için çene diskinin kaymasına ve çene eklemlerinde rahatsızlıklara yol açıyor.

Sürekli sakız çiğnemek çene kaslarına büyük zarar verebiliyor. Sakız çiğnenecekse, bir seferde 20 dakikadan fazla ve tek taraflı çiğnenmemeli.

Tek taraflı çiğneme kuvvetine maruz kalan çene kaslarında deformasyon oluşabiliyor. 20 dakikadan sonra çenede dengesizliğe yol açabiliyor, kaslarda güçsüzlük meydana gelebiliyor.

Çiğneme kuvvetinin tek taraftaki ekleme yüklenmesi, çene ekleminde ağrı, çene kayması, açma kapama sırasında ses gelmesi ve çene hareketlerinin kısıtlanması gibi ağır sonuçlara yol açabiliyor.

Çene eklem rahatsızlıklarının, genç ve orta yaştaki kadınlarda daha çok görüldüğüne dikkati çeken uzmanlar, yapıları nedeniyle kadınlarda çene rahatsızlıkları, erkeklere oranla daha fazla görülüyor diyor.

Sakız çiğnemenin dişte çürük oluşumunu azaltması gibi kanıtlanmamış faydaları bulunuyor, ancak şekersiz sakız tercih edilmesi gerekiyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunan turizmciler Türkiye’ye gidemedi

İzmir’de yapılması planlalan Yunan-Türk turizmciler toplantısı Yunan liman görevlilerin uyarısı üzerine bürokrasiye takıldı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Genç balıkçının ölümü sevenlerini yasa boğdu

Yunanistan’ın Sakız (Hios) adasında 39 yaşındaki bir balıkçı geçirdiği iş kazası sonrasında yaşama veda etti.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da adalara ulaşım tamamen serbest oluyor

Yunanistan’da pazartesi günü bir koronavirüs yasağı daha kaldırılarak ülke genelindeki adalara ulaşım tamamen serbest bırakılıyor.
Devamını oku...