Demir ihtiva eden yiyecekler - Azınlıkça
Yaşam

Demir ihtiva eden yiyecekler

Vücut sağlığı için demir önemlidir. Demir eksikliği sağlık problemlerini meydana getirebilir.

Demir eksikliği çocuklarda ve ergenlik döneminde daha çok görülür. Büyüme hızı ile alakalı bu durum doğru besinlerle beslenilerek kontrol atına alınabilir.

Demir Neden Önemli

Demir vücudun sağlıklı çalışmasında büyük bir öneme sahiptir. Solunumdan tutun, kasların çalışmasına kadar önemli görevleri vardır. Ayrıca vücut enerjisi için demir önemli bir kaynaktır. Kan hücresi yapımına destek verir. Demir metabolizma için son derece önemlidir.

Demirin Bulunduğu Besinler

Kırmızı Et, Kuru Kayısı, Yumurta, Kurufasülye, Beyaz Et, Bezelye, Patates, Kuru Üzüm, Pekmez, Ispanak, Kuzu Ciğeri besinlerinde demir bulunur. Demir için sağlıklı beslenme yeterlidir. Özellikle spor yapanların takviyeler kullandığı bilinmektedir. Bunun yerine besinlerden bu ihtiyacı karşılamak daha faydalıdır.

Günlük Demir ihtiyacı yaşa göre farklılık gösterebilir. Yetişkin bireyde 10-12mg yeterlidir. Ancak hamilelik döneminde bu ihtiyaç 25-30 mg kadar çıkabilir. Tabi yukarıdaki besinlerin yanı sıra daha birçok yiyecekte demir vardır. Ana öğün ve besleyici özellikler baz alınarak öne çıkarma yaptık. Bununla beraber kepekli ekmektede demir vardır.

Demirin Faydaları

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Çocukların büyümesine olumlu katkı yapar.
  • Metabolizmayı destekler.
  • Kan yapıcı hücreleri destekler.
  • Gebelik döneminde demir çok önemlidir. Gebelik döneminde destekleyici bir özelliği vardır.
  • Vücutta solunum için önemli bir görevi vardır. Oksijenin taşıması için önemli bir görevi vardır.

Demir eksiliği olduğunda kansızlık görülür. Ayrıca demir eksikliğiniz varsa yorgunluk, nefes darlığı, halsizlik, baş ağrısı, konsantrasyon problemleri, aşırı sinir, baş dönmesi, yutkunma zorluğu gibi durumların ortaya çıkmasıda muhtemeldir. Bu sebeple demir minareli konusunda sağlığınıza dikkat etmelisiniz. Vücuttaki demir oranınızı kan testi ile öğrenebilirsiniz. Demir eksikliği döneminde bol bol demir bakımından zengin gıdaları tercih etmelisiniz.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.