Tarçın suyunun faydaları - Azınlıkça
Yaşam

Tarçın suyunun faydaları

Bilimsel adı cinnamomum zeylanicum olan şifalı ve faydalı bir bitki olan tarçın, ülkemizin yörelerinde darşın, şerbet kokusu, tatlı kabuk, loğusa kokusu gibi farklı farklı isimlerle anılmaktadır.

Yemek ve tatlılarımızın güzel bir rayihası olan tarçın, aslında Orta Doğu ve Güney Asya’da daha çok küçük ağaç şeklinde bilinir. Çin (cassia) ve Seylan olarak iki farklı tarçın çeşidi vardır. Bu iki tarçın çeşidi birbirine hem tat hem de fiziki olarak benzer fakat Seylan tarçını biraz daha tatlı ve zor bulunan bir türdür.

Tarçın Suyunun Faydalarını Biliyor musunuz?

Ayrıca Çin tarçınına göre kan şekerini düşürmede daha etkili olduğu söylenmektedir. Çok eski yıllarda bu güzel kokulu ve şifalı bitki altından bile daha kıymetliydi. Tarçın, daha çok hint yemek kültüründe et, tavuk, pilav gibi yemeklerde kullanılmaktadır. Ülkemizde ise daha çok tatlılarda kullanılan bir baharattır. Sütlaç, muhallebi gibi tatlıların üstüne eklenerek lezzet katması sağlanır. Ancak son zamanlarda tarçın suyu şeklinde de tüketilmektedir.

Tarçın Suyunun Faydaları Nelerdir?

  • Anti-diyabetik özelliğinden dolayı tarçın şeker hastalığını önler. Kandaki şeker seviyesini dengede tutulmasında yardımcı olur.
  • Beyin sağlığına da yardımcı olarak Parkinson ve Alzheimer hastalığının baş göstermesini engeller.
  • Tümör büyümesine DNA hasarı ve hücre mutasyonu gibi tehlikeli işlevlerde antioksidan özelliğinden dolayı koruma sağlar.
  • Tarçınlı su, vücutta kötü enfeksiyon ve virüslerle mücadeleye yardımcı olan birçok madde içerir. Tarçın doğal antibiyotik, antimikrobik, antimantar ve antiviraldır. Bu sebeplerden ötürü, vücudun hastalıklara karşı savunmasında çok yardımcı olur.
  • Tarçınlı su, ağız mikroflorasında bulunan, ağız kokusuna, diş çürüğüne ve ağız enfeksiyonlarına karşı koruyucu etkiye sahiptir.
  • Tarçın güçlü anti-fungal özelliğinden dolayı Candida mantarının çoğalmasını önler.
  • Vücudun yorgunluk ve halsizlik hissini gidermekte yardımcı olur. Ayrıca gerginliğinizi alıp sakinleştirici özelliği de bulunmaktadır. Bu sebepten ötürü de migren ağrılarını da yatıştırır. Zayıflamaya yardımcı olur.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Tarçının 10 önemli faydası

Tarçın ağaç kabuğundan yapılan bir baharattır. Cinnamomum olarak bilinen ağaçların iç kabuğundan üretilen tarçının iki ana türü vardır.
Devamını oku...
Yaşam

Tarçın sivilceyi giderir hafızayı güçlendirir

Baharatların aromaları ile yemeklere kattıkları lezzet dışında sağlık için de sayısız ve önemli faydası var. Hele tarçın için ne desek az.
Devamını oku...
Yaşam

Tarçın, vücudu yağlanmadan koruyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre Dünya nüfusunun 3’te biri obezite sorunuyla boğuşuyor, İngiltere veya Ortadoğu’da bazı ülkelerdeyse nüfusun yarısından fazlasında fazla kilo sorunu bulunuyor.
Devamını oku...