Lahana neden gaz yapar? - Azınlıkça
Yaşam

Lahana neden gaz yapar?

Çok fazla lahana yiyenlerin bağırsaklarının neden çok çalıştığı ve tuvalete çıkma ihtiyacının neden arttığı tespit edildi.

Cell’ de yayınlanan araştırma, bunların sorumlusunun lahananın acımsı (kekre) tadından mesul olan “isotiyosiyanatlar” olduğunu gösteriyor.

Kükürt ihtiva eden bileşikler olan isotiyosiyanatlar, lahana dışında fazla yendiklerinde bağırsak hareketlerini artıran ve gaza sebep olan hardal, brokoli, karaturp gibi sebzelerde de bulunuyor.

Bağırsaklarda bulunan ve tat tomurcukları olarak da bilinen “enterokromafin hücreler” diyetteki irritanlar, stres hormonları ve bakteri ürünleri gibi çeşitli kimyasallara karşı hassaslar ve bunlarla karşılaştıklarında fazla miktarda serotonin salgılamaya başlıyorlar.

Serotonin, bağırsaklardaki sinirleri uyararak beyne bir sinyal gönderiliyor ve beyinde bu uyarılara bağırsak hareketlerini artırarak, bazen de kusma ve ishale yol açarak cevap veriyor.

Hassas Bağırsak Sendromu (HBS)

Enterokromafin hücreleri uyaran tüm kimyasalların aynı zamanda kabızlık ve ishal dönemleri ile karakterize Hassas Bağırsak Sendromu’ unda da rolü olduğu ve hastalığın bunların aşırı duyarlılığından kaynaklanabileceği düşünülüyor.

Serotonin seviyeleri artıran ve kısaca SSRI adıyla bilinen antidepresan ilaçların HBS’ da kabızlık dönemlerinde işe yaraması da bu görüşü destekliyor.

Diğer taraftan serotonini azaltan ondansetron gibi bulantı ilaçları ise HBS’ da bağırsak hareketlerini azalttıkları için ishale karşı kullanılıyor.

Gelelim neticeye

Bağırsak gazı deyip geçmeyelim.

Kimi çıkarmaktan rahatsız olur kimi çıkaramamaktan.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.