Romatizma nedir, nasıl görülür ve nasıl tedavi edilir? - Azınlıkça
Yaşam

Romatizma nedir, nasıl görülür ve nasıl tedavi edilir?

Halk arasında basit bir olay gibi görünen ve sadece yağmur yağacağı zaman bacaklarda ağrıya sebep olduğu sanılan romatizma hastalığının bu kadar basit olmadığını söylemek gerekiyor.

Romatizma içerisinde 100’den fazla farklı çeşidi bulunan bir hastalıktır. Bu romatizmal hastalıkların bir kısmı yüksek oranlarda görülürken bazı hastalıklar ise nadir olarak saptanıyor. Romatizma hastalığına genel olarak baktığımız zaman iltihaplı yada iltihapsız olarak iki çeşitte inceleniyor.

İltihaplı Romatizma Çeşitleri

  • Mikropların insan vücudunda bulunan eklem bölgelerine yer edinmesiyle karşılaşılan romatizmalar (Genelde halk arasında yaygındır ve birçok kişide görülür)
  • Bağışıklık sistemindeki bozukluktan dolayı mikropsuz şekilde gelişen romatizmalar.
  • Ürik asit gibi vücudun ürettiği bileşenlerin eklemlere oturması ile oluşan romatizmalar.

İltihapsız Romatizma

  • Yaş ilerlemesine bağlı olarak daha fazla görülen iltihapsız romatizmalardan biride artroz’dur. Eklemlerde iltihapsız olarak meydana gelir ve oluşumu eklemler arasındaki aşınmaya bağlı gelişir halk arasında kireçlenme olarak bilinir. Sebebi ise başta metabolik rahatsızlıklar olmak üzere psikolojik, travmatik ve mekanik olabilmektedir.

Romatizma Nasıl Görülür ?

  • Tek eklemde yada birden fazla eklemde şişlik meydana gelebilir.
  • Eklem çevresinde katı oluşum hissedilerek.
  • Eklemler arasında kızarma ve ısınma meydana gelerek.
  • Eklemler arasında hareketlere bağlı yada sürekli olarak hareketsiz kalınsa dahi meydana gelen ağrılar.
  • Eklemleri hareket ettirirken yada hareket aşamasında iken meydana gelen ağrı ile gözlemlenebilir.

Romatizma Nasıl Tedavi Edilir ?

Eklemlerde oluşan kızarıklığı, ağrıyı, ısınmayı azaltmak için bazı yöntemler uygulanmaktadır. İlaç tedavilerini, vücuda etkisine göre sıralarsak;

  • Parasetamol gibi ağrı kesiciler kullanılarak eklem ağrıları azaltılabilir. (Daha az etkili)
  • İbufen, aspirin gibi ağrı kesiciler (Uzun süreli kullanımlarda mideye zararı olabilir)
  • Kortizonel ilaçlar, eklem etrafına dışardan yada tablet olarak ağızdan alınarak uygulanabilir. ( Kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalıdır, aksi taktirde mide rahatsızlıklarına sebep olması kuvvetle muhtemeldir.
  • Ayrıca eklemsel meydana gelen bazı romatizma hastalıklarında doktor önerisi sonrası başlamanız gereken egzersiz hareketler olabilir. Bu hareketleri doktorunuzun tarifi sonrasında en doğru şekliyle uygulamanız gerekiyor. İnternette yaygın bazı romatizma ve eklem hastalıklarını rahatlatmakta kullanılan egzersizlere denk gelebilirsiniz. Kesinlikle bu egzersiz hareketleri doktor teşhisi, doktor önerisi olmadan yapmayın.

Hastalığınızın belirlenmesi ve tedavi aşamasına geçilmesi için mutlaka uzman bir doktora başvurmalısınız. Doktor teşhisi ve takibi yapılmadan kullanacağınız her yöntem hastalık tespitiniz doğru olsa dahi devam eden süreçte hastalığın azalması yerine artmasına sebebiyet verebilir. Tedavilerde önceliğin hastalığın gidişatını durdurmak daha sonra hastalığı azaltmak olduğunu unutmayın.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.