Burun Tıkanıklığı Neden Olur, Nasıl Engellenir? - Azınlıkça
Yaşam

Burun Tıkanıklığı Neden Olur, Nasıl Engellenir?

Burun Tıkanıklığı Neden Olur, Nasıl Engellenir?

Burun tıkanıklığı son derece can sıkıcı olabiliyor. Nefes alamamak, doğru dürüst solunum yapmamak insanı gerçekten rahatsız eden bir durum.

İşin sağlık tarafında biraz daha detaylara inelim ve neler yapabiliriz görelim.

Burun tıkanıklığı özellikle soğuk havalarda görülsede her zaman yaşanabilir. Hastalık dışında alerjik durumlar, burun eti büyümesi, sinüzit vb. benzeri durumlarda da burun tıkanıklığı sorunu ortaya çıkabilir.

Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Burundan nefes almak son derece önemlidir. Burundan nefes alıp ağızdan vermek gerekir. Peki burun tıkanıklığı olduğu zaman ne olur? Vücut bir refleks gösterir ve ağız ile idare etmeye çalışır ama bir şeyler yanlıştır ve bunu hissedersiniz. Burun tıkanıklığının birçok sebebi olabilir. Hastalık kaynaklı olduğunda iltihap şeklinde görülür ve içdeki bölümdeki şişlik nefes alımını engeller.

Bunun dışında sık görülen durumlar;

  • Geniz etinin büyümesi
  • Kronik sinüzit
  • Nadir de olsa sinüs kaynaklı tümörler
  • Alerjik durumlar
  • Hava değişimi

Burun Tıkanıklığı Nasıl Engellenir?

Öncelikle dikakt etmeniz gereken şeyleri bilmeniz önemli. Böylelikle olası durumları engelleme konusunda şansınızı artırabilirsiniz.

  • Sigara içmeyin ve sigaralı ortamlarda bulunmayın
  • Su tüketiminize önem verin günde en az 2 litre su içmelisiniz
  • Burnunuzu yatmadan önce temizleyin
  • Alerjiniz varsa tetikleyen şeylerden uzaklaşın

Eğer durum sizin için geçmiyorsa mutlaka bir uzmana başvurmalısınız. Doktoronuz size sprey veya ilaç önerisinde bulunacaktır. Yalnız son dönemde sıkça görülen bir şey varki insanlarda sprey kullanmak bir alışkanlık olmuş. Bu durumda aslında beyin buna karşı bir koruma sağlıyor ve bir noktadan sonra burun tıkanıklığı konusunda yardım aldığınız spreyin etkisi düşüyor.

İlaca bağlı kalmak doğru değil gerektiğinde yeteri kadar kullanın ve her defasında geri dönmeden yukarıda bahsettiğimiz noktalara dikkat ederek durumu kontrol altına almaya çalışın. Ayrıca özel durumlarda müdahale şekli farklı olacaktır örneğin sinüzit, geniz eti gibi durumlarda cerrahi ve farklı tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.