Επίδομα θέρμανσης: Έρχονται αλλαγές – Ποια τα επικρατέστερα σενάρια - Azınlıkça
Ειδήσεις

Επίδομα θέρμανσης: Έρχονται αλλαγές – Ποια τα επικρατέστερα σενάρια

Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινάει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «μετράνε» τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη στήριξη των νοικοκυριών το χειμώνα που έρχεται.

Η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου Brent στις διεθνείς αγορές πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, αλλά και οι ζοφερές εκτιμήσεις ότι μπορεί στο ορατό μέλλον να ξεπεράσει και τα 100 δολάρια, προκαλούν έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση και προσθέτουν έναν ακόμη πονοκέφαλο στους καταναλωτές ενόψει του χειμώνα.

Η κυβέρνηση μελετά τα δημοσιονομικά περιθώρια για να καθορίσει τις προϋποθέσεις των δικαιούχων

Με δεδομένο μάλιστα, ότι εφόσον ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου, η τιμή του θα διαμορφωνόταν πέριξ του 1,5 ευρώ το λίτρο, στο οικονομικό επιτελείο έχουν αρχίσει να κάνουν διάφορα σενάρια προκειμένου να κάνουν λιγότερο δύσκολη την κατάσταση για τα νοικοκυριά.

Το επίδομα θέρμανσης

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής:

Δεν έχει κλειδώσει το ύψος της ενίσχυσης. Πέρυσι το επίδομα ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο το επίδομα έφτανε έως και 1.600 ευρώ.

Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο οριζόντιας κρατικής επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία η οποία εφαρμόστηκε τη περυσινή σεζόν και συμπίεσε τη λιανική τιμή για τα νοικοκυριά σε επίπεδα κάτω από 1,20 ευρώ το λίτρο. Πέρυσι είχαν βάλει πλάτη και τα διυλιστήρια με πρόσθετη επιδότηση στην αντλία.

Δεδομένη θεωρείται η κατάργηση της χορήγησης διπλού επιδόματος για τη μετατροπή του καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με πέρυσι. Το μέτρο του διπλού επιδόματος, όπως διευκρινίζουν πηγές του ΥΠΕΘΟ, ήταν προσωρινό εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Οι τελικές αποφάσεις για το επίδομα θέρμανσης που θα χορηγηθεί στα νοικοκυριά θα κλειδώσουν στις αρχές Οκτωβρίου λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η διάθεσή του.

Οι δικαιούχοι

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) είχε τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Παράλληλα η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Ειδήσεις

 Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης – Πώς θα κάνετε αίτηση

Με ένα κλικ μπορούν να εισέλθουν στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, MyΘέρμανση, οι δικαιούχοι που θέλουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2022 – 2023.
Devamını oku...
Ειδήσεις

Επίδομα θέρμανσης: 1,3 εκατ. δικαιούχοι θα λάβουν 500 εκατ. ευρώ

Μέσα στην προσεχή εβδομάδα αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία θα προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η καταβολή του οποίου θα ξεκινήσει λίγο πριν τα Χριστούγεννα και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου του 2023.
Devamını oku...
Ειδήσεις

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα δωρεάν λίτρα καλύπτει

Με διπλή παρέμβαση στο επίδομα θέρμανσης και έκπτωση στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης επιχειρεί η κυβέρνηση να ζεστάνει τα νοικοκυριά, τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά και κίνητρα για όσους είναι εφικτό να επιστρέψουν στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Devamını oku...