Φράχτης στον Έβρο: Ανοίγει ο δρόμος για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση - Πέρασε η τροπολογία - Azınlıkça
Ειδήσεις

Φράχτης στον Έβρο: Ανοίγει ο δρόμος για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση – Πέρασε η τροπολογία

Με 322 ψήφους υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια η τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να κινητοποιηθούν κονδύλια για τα εξωτερικά “τείχη” της ΕΕ.

Άνοιξε επί της ουσίας ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του φράχτη στον Έβρο από ευρωπαϊκά κονδύλια, μετά την υπερψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η τροπολογία του ΕΛΚ, υπερψηφίστηκε με 322 ψήφους στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, στην ψηφοφορία για τις “Κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2024 – Τμήμα III”. 290 τάχθηκαν κατά και υπήρχαν και 20 αποχές.

Πρακτικά, κατέπεσε η τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς που είχε ως εισηγητή τον αντιπρόεδρο του ΕΚ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Εν εν λόγω εισήγηση αντιτίθετο σθεναρά στη χρήση οποιασδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φραχτών ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η πρόταση αυτή είχε υπερψηφιστεί από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και το Renew Europe στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG).

Το τελικό κείμενο της Έκθεσης καταψηφίσθηκε με 210 ψήφους υπέρ, 321 κατά και 105 αποχές και αναμένεται να τεθεί ξανά υπό επεξεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνοντας πλέον υπόψιν το υπάρχον κείμενο της τροπολογίας του ΕΛΚ, και όχι αυτό με την προηγούμενη διατύπωση με την “τροπολογία Παπαδημούλη”.

“Οι αφίξεις στην Ιταλία έχουν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με πέρυσι, η ΕΕ αποτυγχάνει στην πολιτική επιστροφών της και οι εγκαταστάσεις υποδοχής είναι στα όριά τους, σε όλη την Ευρώπη. Παρά την επείγουσα κατάσταση, οι Σοσιαλιστές αρνούνται να δουν αυτό που έχουν ήδη καταλάβει οι πρωθυπουργοί των κρατών-μελών, πως δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε μπροστά σε μια νέα μεταναστευτική κρίση”, δήλωσε ο Jeroen Lenaers, ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος της Ομάδας του ΕΛΚ για ζητήματα Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια για τη χρηματοδότηση των συνοριακών υποδομών, στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

“Τα καλά νέα είναι ότι η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξε την τροπολογία του ΕΛΚ για τις συνοριακές υποδομές. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός”, πρόσθεσε, αναφέροντας πως “δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική χωρίς προστασία των συνόρων και ελέγχους. Είναι τόσο απλό. Αν θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη, τότε πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη στα σύνορά μας, αν χρειαστεί χτίζοντας φράχτες, όπου χρειάζονται”, κατέληξε ο ίδιος, σε μια “γραμμή” που υιοθετεί πλήρως η ελληνική κυβέρνηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε είχε καταθέσει αίτημα για χρηματοδότηση από την ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου.

“Φυλάμε σύνορα προωθούμε μετανάστευση με κανόνες”, ήταν το σχόλιο του Έλληνα αρμοδίου υπουργού, Νότη Μηταράκη.

“Το να χτίζουμε τείχη και φράχτες στα εξωτερικά μας σύνορα με χρήματα της ΕΕ είναι εντελώς απαράδεκτο”, σχολίασαν οι ευρωσοσιαλιστές. “Κανένα χρήμα της ΕΕ δεν θα πάει για τη χρηματοδότηση των τειχών”, ανέφεραν σε ανάρτηση στο Twitter.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et