Αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα κάτω των 5 ευρώ: Ποια φάρμακα θα ακριβύνουν - Azınlıkça
Ειδήσεις

Αυξήσεις σε φθηνά φάρμακα κάτω των 5 ευρώ: Ποια φάρμακα θα ακριβύνουν

Αυξήσεις σε πολύ φθηνά φάρμακα αναμένεται να υπάρξουν άμεσα στην ελληνική αγορά προκειμένου να μην αποσυρθούν και ενισχύσουν το «καλάθι» των ελλείψεων φαρμάκων.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ελλείψεις φαρμάκων «πνίγουν» την ελληνική αγορά και ταλαιπωρούν τους ασθενείς, γι’ αυτό και το υπουργείο Υγείας προχωρά σε διάφορα μέτρα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Ένα φαινόμενο που οφείλεται, εκτός των άλλων, στην περιορισμένη παραγωγή κάποιων φθηνών φαρμάκων, στην έλλειψη πρώτων υλών αλλά και στις λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές εξαιτίας των υψηλότερων τιμών διάθεσης των σκευασμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Πολλά φθηνά φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες, ακριβώς επειδή έχουν υψηλό κόστος παραγωγής αλλά η τιμή τους δεν είναι συμφέρουσα, αφού συχνά όπως υποστηρίζουν οι φορείς εκπροσώπησης των εταιρειών, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος.

Παράλληλα, υπάρχουν εταιρείες που αποσύρουν τα πολύ φθηνά φάρμακα ακριβώς λόγω κοστολογίου, με συνέπεια να μην βρίσκονται πλέον στα ράφια των φαρμακείων και οι ασθενείς να αναγκάζονται να αγοράζουν ακριβότερα.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε εντολή στον ΕΟΦ να ανοίξει το θέμα των αυξήσεων στα φάρμακα που κοστίζουν κάτω των 5 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του ethnos.gr, δεν απαιτείται κάποια νομοθετική ρύθμιση καθώς υπάρχει διάταξη που προβλέπει ότι για λόγους δημόσιας Υγείας όταν το φάρμακο είναι μεγάλης κατανάλωσης και κινδυνεύει με απόσυρση λόγω κοστολογίου, μπορεί να λάβει αύξηση.

Με βάση την εντολή Πλεύρη, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα στον ΕΟΦ ώστε τα φάρμακά τους να λάβουν μία χαμηλή αύξηση που να δικαιολογεί την διάθεσή τους στην αγορά και να μην αποσυρθούν.

Ταυτόχρονα, όμως, αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση με την οποία θα επιβάλλεται η άυλη συνταγή για την αγορά φαρμάκων που είναι σε έλλειψη. Στόχος να μην αγοράζονται αφειδώς τα σκευάσματα που απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων, αλλά μόνο στις περιπτώσεις που είναι απαραίτητα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Ειδήσεις

Αυτά είναι τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη

Οι επίσημες λίστες του ΕΟΦ με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, ή έχουν αποσυρθεί εντελώς από την ελληνική αγορά, είναι υποτιμημένες, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς.
Devamını oku...
Ειδήσεις

Έρχονται 3 νέα μέτρα για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Τρία νέα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Devamını oku...