Yunan - Türk ilişkilerini masaya yatırdılar - Azınlıkça
Ειδήσεις

Yunan – Türk ilişkilerini masaya yatırdılar

Yunan - Türk ilişkilerini masaya yatırdılar

Yunanistan’a resmi bir ziyaret düzenleyen Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım Başbakan Aleksis Tsipras ve Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile görüştü.

Başbakan Aleksis Tsipras Türkiye Başbakanı Yıldırım ile Başbakanlık Konutunda yaptığı görüşme öncesinde yaptığı açıklamalarda “Biz fen bilimleri insanlarıyız. İkimiz de mühendisiz. Bu nedenle bizim, sorunlara en hızlı şekilde olumlu çözüm bulma imkanımız var diye düşünüyorum” dedi.” Yıldırım ise “Biz komşuyuz, bizde bir tabir vardır; komşu komşunun külüne muhtaçtır. Aynı coğrafyayı paylaşıyoruz, bu demektir ki aynı kaderi paylaşıyoruz. Şüphesiz zaman zaman sorunlar olabilir, sorunların çözümü de aklıselimle konuşarak karşılıklı diyalogla halledilebilir” şeklinde konuştu.

Tsipras: Ege dostluk ve istikrar denizi kalsın

Görüşme sonrası Tsipras ile Yıldırım ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmede Ege’de Yunan hava sahasının ve karasularının ihlali konusunu Türk mevkidaşına dile getirdiğini söyleyen Aleksis Tsipras “İki ülke arasındaki ortak gündemin iyi komşuluk ilişkilerine dayanması gerekir ve her iki taraf da bu durumu sabote eden hareketler imza atmamalıdır. Bu nedenle iki ülke toplumlarına, iyi işbirliğine ve komşuluğa, ticari ve ekonomik ilişkilere yatırım yapmak yerine silahlanmaya yatırım yapmak zorunda kalıyorlar” ifadelerini kullandı ve Ege’nin “barış ve istikrar denizi kalmaya devam etmesi” gerektiğini vurguladı.
Türkiye Başbakanı Başbakan Yıldırım’dan da benzer açıklamalar geldi. Ege’de ihlaller tek taraflı olmadığını karşılıklı olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

Yunan - Türk ilişkilerini masaya yatırdılar

“Bunları asgari düzeye indirmeyi amaçlıyoruz. Bunun yolu da doğrudan iletişim. Zaman zaman karşılıklı biz görüşeceğiz. Danışman ve bakanlarımız da bu konuda çalışacak. Askeri yetkililer de bir araya gelerek bu konuda ortak akıl arayacaklar. Bu zeminin var olduğunu gördüm.”

Türkiye’nin AB süreci ve Kıbrıs sorunu

Yunan - Türk ilişkilerini masaya yatırdılar

Başbakan Aleksis Tsipras Yunanistan’ın Türkiye’nin Avrupa üyeliğini sabit bir şekilde desteklemeye devam ettiğini dile getirirken, Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak adil ve sürdürülebilir bir çözüme ihtiyaç olduğunu bir kez daha vurguladı.

Türkiye Başbakanı ise konuyla ilgili olarak “Kıbrıs konusu iki ülke için de çözülmesi gereken bir meseledir. Çözüm konusunda Tsipras’ın da bizim de olumlu düşünceler içerisinde olduğunu ifade etmek isterim. Çözüm adil olmalı. AB-Türkiye ilişkileri bakımından çözümün gereken garantileri temin etmesi gerekiyor. Bu konuda da daha çok birlikte çalışma ihtiyacı olduğunu da konuşma fırsatı bulduk.” ifadelerini kullandı.

Yıldırım: Darbeciler Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın

Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Yunanistan’a kaçan Türk askerlerle ilgili her iki Başbakana yöneltilen soruya ise Aleksis Tsipras “Yunanistan’da yargı ile idare arasında ayrım var. Biz mahkeme kararlarına katılsak da katılmasak da saygı göstermek zorundayız. Şunu açık bir şekilde söyleyebiliriz; söz konusu bir taleple ilgili bir kriz söz konusu değil. Türkiye’de demokratik kurumlara yönelik bir girişimde bulunuldu, biz darbecilerin karşısında yer aldık. Biz darbecilerin ülkemizde kabul görebilecek kişiler olmadığını beyan ettik olaydan hemen sonra. Bu siyasi bir görüştür” yanıtını verdi.

Yunan - Türk ilişkilerini masaya yatırdılar

“Darbecilerin iadesini arzu ettiklerini” söyleyen Türk Başbakan Yıldırım ise, “Yargı ile idarenin işleri her ülkede ayrıdır. Biz de bunu söylüyoruz. Fakat Türkiye hakikaten zor günler geçirdi. Hukukun verdiği karara tabii ki saygılıyız ama istiyoruz ki darbeciler Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın” diye konuştu.

Tsipras: Son yıllarda iki halk birbirini yakından keşfetmek için hiç bu kadar ilgi göstermemişti

Başbakan Aleksis Tsipras iki ülke arasındaki olumlu gündemin enerji, ulaştırma, terörle mücadele ve mülteci krizi gibi konularda geliştiğini ifade ederken “Son yıllarda iki halk birbirini yakından keşfetmek için hiç bu kadar ilgi göstermemişti” dedi.

Türkiye Başbakanı Yıldırım da konuyla ilgili olarak “Geçen yıl Türkiye’den Yunanistan’a 800 bin ziyaret olmuştur. Gerçek potansiyel bunun da çok üzerinde. Adalara giriş-gelişleri Schengen sistemi içerisinde esnetilebilirse bu turizm faaliyetlerinin hızlı bir şekilde artabileceğini düşünüyorum. Belki bu işin en güzel yolu AB’nin geçen yıl söz verdiği vize muhafiyetini öncelikli olarak hayata geçirmesiyle mümkündür. AB-Türkiye ilişkilerinde yeni bir boyut için birlik bu konuya öncelik verebilir” ifadelerini kullandı.

Pavlopulos Türkiye Başbakanı’nı ağırladı

Türkiye Başbakanı Yıldırım mevkidaşı Aleksis Tsipras ile görüşmesini tamamladıktan sonra Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile bir araya geldi.

Yunan - Türk ilişkilerini masaya yatırdılar

“Yunanlar her zaman Türkiye ile iyi dostluk ve komşuluk ilişkileri istemiştir ve her zaman bunu isteyecektir, çünkü bizi birleştiren unsurlar ayıranlardan daha çok” sözleriyle Yıldırım’ı karşılayan Cumhurbaşkanı Pavlopulos “Yunanistan, Türkiye’nin Avrupa’daki kapısı ve penceresidir. Biz Türkiye’nin Avrupa üyeliğini destekliyoruz. Ancak Avrupa ailesine ait olabilmek için uluslararası hukukun ve Avrupa müktesebatının tamamına saygı göstermek gerekir” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın selamını Prokopis Pavlopulos’a ileten ve Erdoğan’ın bu yıl içerisinde Yunanistan’ı ziyaret etmek istediğini aktaran Türk Başbakanı Yıldırım’a Cumhurbaşkanı Pavlopulos “Bu benim de arzudur. Ancak bu ziyarete iyi hazırlanmalıyız ki sonuçlar elde edebilelim ve iki ülke ilişkilerinde gerçekten yeni bir sayfa açılabilsin. Halklarımıza sorursanız, her iki halk da barış içerisinde yaşamak istediğini söyleecektir” yanıtını verdi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et