Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο τραπέζι - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο τραπέζι

Τσίπρας-Γιλντιρίμ

Τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, υποδέχτηκαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

«Δεν πρέπει οι προκαταλήψεις και οι παρανοήσεις σε ορισμένα θέματα να μας εμποδίσουν να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις» τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στο διάλογο που είχε με τον έλληνα ομόλογό του λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είμαστε γείτονες, και στην Τουρκία λέμε: “Ο γείτονας χρειάζεται ακόμη και τη στάχτη του γείτονα… Αυτή είναι η καλή γειτονία» δήλωσε δε.

Απαντώντας στην επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα νωρίτερα ότι «είμαστε και οι δυο μηχανικοί και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με πολύ θετικό και πολύ πραγματιστικό τρόπο καθώς οι σπουδές μας είναι θετικές» ο κ. Γιλντιριμ συμφώνησε, προσθέτοντας ότι «οι ευκαιρίες που έχουν οι δύο χώρες είναι περισσότερες από τα υπάρχοντα προβλήματα». Ο τούρκος πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα θέματα στο πλαίσιο της λογικής με ψυχραιμία και με τον καλύτερο τρόπο να οδηγούμαστε στην επίλυσή τους».

Τσίπρας-Γιλντιρίμ

Το ζήτημα των παραβιάσεων του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη συνάντηση που είχαν στον Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις αμέσως μετά, η υλοποίηση της σύγχρονης θετικής ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να βασιστεί στις σχέσεις καλής γειτονίας, χωρίς εκατέρωθεν ενέργειες που την υπονομεύουν.

«Τόνισα στον κ. Γιλντιρίμ ότι αυτή η κατάσταση δεν βοηθάει καθόλου, ότι η στρατιωτική δραστηριότητα και η τουρκική παραβατικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί και είναι άδικο οι χώρες μας να οδηγούνται στο να επενδύουν σε ανταγωνισμούς εξοπλισμών αντί στις κοινωνίες τους, στην καλή συνεργασία και γειτονία, στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, στη θετική ατζέντα», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι για το στρατιωτικό μας προσωπικό, όπως και οι κίνδυνοι ενός ατυχήματος, που, όπως είπε, πιστεύει ότι είναι το τελευταίο που επιθυμούν και οι δύο πλευρές.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας.

Τσίπρας-Γιλντιρίμ

Αναφερόμενος στην τοποθέτησή του στο ζήτημα των παραβάσεων και των παραβιάσεων στο Αιγαίου σημείωσε ότι αυτές γίνονται εκατέρωθεν τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην κορυφώνονται οι εντάσεις. Αναγνώρισε ότι «η άμεση και απευθείας επαφή θα βοηθήσει για να επιλύονται οι εντάσεις στα αρχικά τους στάδια».

 Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας σταθερά, ενώ σχετικά με το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική, δεδομένης και της αποσταθεροποίησης στην περιοχή μας.

Για την επίλυση του Κυπριακού τόνισε ότι πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη δικαιοσύνη. «Να εξασφαλίσουμε το μέλλον και των δύο κοινοτήτων που ζουν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο, η Ε.Ε. θα πρέπει να παρέχει τις αναγκαίες εγγυήσεις για να καταστεί βιώσιμη η λύση στο Κυπριακό».

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που η Άγκυρα θεωρεί ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα και ζητεί την έκδοσή τους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχει απόλυτη διάκριση στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία, η Δικαιοσύνη είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη και «τις αποφάσεις της είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε εμείς τις σεβόμαστε».

Επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται για κρίση, αλλά για πολιτική τοποθέτηση, πρόσθεσε πως «από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε με σαφήνεια απέναντι στους πραξικοπηματίες και στην απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας … είπαμε πως οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας».

Τσίπρας-Γιλντιρίμ

Ερωτηθείς για το ζήτημα με τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς για τους οποίους η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει αρνητικά στα αιτήματα έκδοσής τους, ο Τούρκους Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν, φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών σε κάθε κράτος δικαίου, βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν».

Πρόσθεσε ότι «οι πραξικοπηματίες, παρότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ελπίζουμε ότι δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων.»

Η θετική ατζέντα των δυο χωρών αναπτύσσεται και σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η προσφυγική- μεταναστευτική κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ποτέ ξανά τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των λαών μας, να ανακαλύψουν καλύτερα ο ένας τον άλλο, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ενώ ο Γιλντιρίμ δήλωσε  ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερο δυναμικό για την ανάπτυξη των τουριστικών σχέσεων και το ζήτημα των διαβατηρίων εντός Σέγκεν θα συμβάλει στην ενδυνάμωση. «Το καλύτερο δείγμα θα είναι η άρση της θεώρησης των τουρκικών διαβατηρίων που θα προσδώσει και νέα διάσταση στης Ευρωτουρκικές σχέσεις» σημείωσε.

Συνάντηση Παυλόπουλου-Γιλντιρίμ

Παυλόπουλος-Γιλντιρίμ

Εμείς οι Έλληνες πάντα επιθυμούσαμε, επιθυμούμε και θα επιθυμούμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία, πάντα πιστεύαμε ότι εκείνα που μας χωρίζουν πολύ λιγότερα από αυτά μας ενώνουν, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας για την Ευρώπη», και προσθέτοντας ότι για να μπορεί να ανήκει κανείς στην ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να σέβεται στο ακέραιο το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Απαντώντας στην αναφορά Γιλντιρίμ για επιθυμία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφτεί την Ελλάδα εντός του τρέχοντος έτους, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε πως αυτό είναι και δική του επιθυμία, επισήμανε όμως ότι θα πρέπει αυτήν επίσκεψη να την προετοιμασουμε καλά για να έχουμε αποτελέσματα και να μπορέσει να ανοίξει μια πραγματικά νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών, και να είναι μια απτή αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι αυτή η μεγάλη πόρτα που ανοίγεται στην Τουρκία για την Ε.Ε.

Οι λαοί μας αν τους ρωτήσετε το μόνο που επιθυμούν ήταν να ζήσουμε εν ειρήνη, πρόσθεσε.

Πηγή: Ναυτεμπορική, ΑΠΕ-ΜΠΕ

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.