Συντάξεις: Έρχεται διπλό «bonus» - Ποιοι θα δουν αυξήσεις - Azınlıkça
Ειδήσεις

Συντάξεις: Έρχεται διπλό «bonus» – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Διπλό «bonus» έρχεται στις απολαβές συνταξιούχων από τη νέα χρονιά, με βάση τις δρομολογημένες παρεμβάσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Πρόκειται για την αύξηση των συντάξεων έως 7% και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι οποίες θα ενισχύσουν τα εισοδήματα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία με την ακρίβεια να καλπάζει.

Πρόσθετη «ανάσα» θα δοθεί και σε χιλιάδες ακόμη συνταξιούχους, μέσα από την καταβολή των αναδρομικών που αναμένεται να λάβουν μετά την απόφαση του ΣτΕ που τους δικαιώνει.

Ειδικότερα, αύξηση που μπορεί να φθάσει ακόμη και το 7% αναμένεται να λάβουν από το 2023 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Το τελικό ποσοστό θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη και την πορεία του πληθωρισμού στις 31/12/2022. Για αυτόν τον λόγο, η όποια αύξηση δεν θα πιστωθεί στις συντάξεις Ιανουαρίου, οι οποίες καταβάλλονται στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά από τις συντάξεις Μαρτίου (με αναδρομική ισχύ από 1/1/2023).

Η αύξηση των συντάξεων που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2023 θα εφαρμοστεί τόσο στον κλάδο της Εθνικής Σύνταξης, όσο και στον κλάδο της ανταποδοτικής σύνταξης. Η γενική αύξηση δηλαδή θα συμπαρασύρει και τα δύο ποσά προς τα πάνω. Η ανταποδοτική σύνταξη είναι ένα καθαρά «προσωπικό ποσό» που εξαρτάται από τον χρόνο ασφάλισης και τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου.

Ως προς το ποιοι θα δουν πραγματικές αυξήσεις στο καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξής τους, αυτοί είναι οι εξής:

Ολοι οι νέοι συνταξιούχοι (δηλαδή όσοι βγήκαν στη σύνταξη από 13/5/2016 και μετά).
Οσοι παλαιοί συνταξιούχοι διατηρούν προσωπική διαφορά, μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξης, αλλά αυτή η προσωπική διαφορά είναι μικρότερη από το ποσό της αύξησης. Για παράδειγμα, εάν ένας παλαιός συνταξιούχος διατηρεί προσωπική διαφορά 45 ευρώ και προκύπτει συνολικό ποσό αύξησης σύνταξης 60 ευρώ για τη σύνταξή του, θα λάβει πραγματική αύξηση 15 ευρώ.

Από 1/1/2023 θα καταργηθεί και η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο, σχεδόν 7 στους 10 χαμηλοσυνταξιούχους δεν θα έχουν το όφελος από την κατάργηση της συγκεκριμένης εισφοράς. Η «φορολογική» εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε φορολογητέα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ, σε ετήσια βάση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνει μόνο τους συνταξιούχους με πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις. Ολοι οι υπόλοιποι δεν καταβάλλουν τη συγκεκριμένη εισφορά.

Την ίδια στιγμή, η καταβολή των αναδρομικών μόνο σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια στις 31 Ιουλίου 2020 χωρίς να αναμένεται η εκδίκαση των υποθέσεών τους – καθώς τους έχει δικαιώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας – είναι το βασικό σενάριο που εξετάζει τώρα η κυβέρνηση. Πρόκειται για περίπου 350.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει μεγάλο δικαστικό αγώνα εδώ και μια δεκαετία, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα. Οπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» το σενάριο αυτό συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να πάρει σάρκα και οστά, αφού το κόστος είναι συμβατό με τα δημοσιονομικά. Υπολογίζεται ότι το συνολικό κόστος για τον ΕΦΚΑ κυμαίνεται στα 600 με 700 εκατ. ευρώ.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Ειδήσεις

Συντάξεις Αυγούστου: Πότε καταβάλλονται – Όλες οι ημερομηνίες

Πλησιάζει η ημερομηνία καταβολής για τις συντάξεις του Αυγούστου, καθώς θα καταβληθούν από την προσεχή Τετάρτη έως και τις 28 Ιουλίου.
Devamını oku...
Ειδήσεις

Συντάξεις Ιουνίου 2023: Πότε θα γίνουν οι πληρωμές ανά ταμείο

Στο τέλος του Μαΐου και μετά από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου 2023.
Devamını oku...
Ειδήσεις

Συντάξεις - Επιδόματα: Τι πληρώνεται έως τις 28 Απριλίου

Την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Μαΐου, την προκαταβολή σύνταξης για τον ίδιο μήνα και τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ για τον Απρίλιο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών για την εβδομάδα 24-28 Απριλίου.
Devamını oku...