Προς τερματισμό η ταλαιπωρία για δηλώσεις κληρονομιών - Azınlıkça
Ειδήσεις

Προς τερματισμό η ταλαιπωρία για δηλώσεις κληρονομιών

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα εφαρμογή για τις δηλώσεις κληρονομιών. Μετά τις παρεμβάσεις των συμβολαιογράφων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προχωρά σε αλλαγές στη σχετική πλατφόρμα προκειμένου να είναι εύχρηστη και η δήλωση να ολοκληρώνεται σε λίγα μόνο λεπτά.

Από τα μέσα Οκτωβρίου λοιπόν οι φορολογούμενοι που κληρονομούν ακίνητα θα γλιτώσουν από την ταλαιπωρία και τις επισκέψεις στην εφορία καθώς η δήλωση φόρου κληρονομιάς θα υποβάλλεται από το γραφείο του συμβολαιογράφου στην πλατφόρμα myProperty της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων όπως ισχύει ήδη για τις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση η υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς θα ολοκληρώνεται ψηφιακά σε 9 βήματα:

  • -Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό του κληρονόμου.
  • -Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα του κληρονόμου στο myTaxisnet.
  • -Ο κληρονόμος αποδέχεται τη δήλωση.
  • -Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται, όταν προκύπτει o φόρος.
  • -Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης.
  • -Ο κληρονόμος πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking).
  • -Το TAXIS ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου.
  • -Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myPROPERTY για συμβολαιογράφο και κληρονόμο.
  • -Ο συμβολαιογράφος αναρτά τη συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής κληρονομιάς στο myPROPERTY.

Σημειώνεται ότι η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ για τους συγγενείς της Α’ κατηγορίας (σύζυγος, γονείς, παιδιά, εγγόνια) ενώ ισχύει ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του. Το αφορολόγητο όριο για την πρώτη κατοικία ανέρχεται στα 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο ή γι’ αυτόν που έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Η απαλλασσόμενη αξία για τον έγγαμο ή τον συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα του και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.

Απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες απορίες για τις κληρονομιές:

Σε ποια περιουσιακά στοιχεία επιβάλλεται φόρος κληρονομιάς;

Ο φόρος κληρονομιάς επιβάλλεται σε κάθε περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε ημεδαπούς ή σε αλλοδαπούς, καθώς και στην κινητή περιουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό και ανήκει σε Ελληνα ή σε αλλοδαπό υπήκοο που είχε την κατοικία του στην Ελλάδα.

Ποιος είναι υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς;

Ο κληρονόμος ή ο κληροδόχος ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του.

Ποια είναι η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φόρου κληρονομιάς;

Η δήλωση φόρου κληρονομιάς υποβάλλεται μέσα σε 9 μήνες από τον θάνατο, αν ο κληρονομούμενος πέθανε στην Ελλάδα ή μέσα σε ένα χρόνο, αν ο κληρονομούμενος πέθανε στο εξωτερικό ή οι κληρονόμοι ή οι κληροδόχοι διέμεναν κατά τον χρόνο θανάτου στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et