Κτηνοτρόφοι της Ξάνθης: Είμαστε όμηροι των εταιρειών - Azınlıkça
Ειδήσεις

Κτηνοτρόφοι της Ξάνθης: Είμαστε όμηροι των εταιρειών

Κτηνοτρόφοι της Ξάνθης: Είμαστε όμηροι των εταιρειών

Η σύσκεψη, που συγκάλεσε ο σύλλογος αιγοπροβατοτρόφων Ξάνθης, το μεσημέρι της Τρίτης 29 Μαΐου είχε ενημερωτικό χαρακτήρα.

Εντάσσεται στο πλαίσιο μιας καμπάνιας ενημέρωσης που επιχειρείται απ’ όλους τους συλλόγους της ΑΜΘ με ζητούμενο τη συσπείρωση, τον συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση του κοινού προβλήματος  που είναι: η ραγδαία πτώση των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και κρέας. Να σημειώσουμε πως αντίστοιχες ενημερωτικές συσκέψεις πραγματοποιούνται σ’ όλες τις πόλεις της ΑΜΘ και μάλιστα στην Καβάλα είχε μεγάλη συμμετοχή.

Παρότι το θέμα «καίει και τσουρουφλίζει» τους κτηνοτρόφους της Ξάνθης περιορισμένη ήταν η συμμετοχή τους, ενώ απουσίαζαν παντελώς οι πολιτικές αρχές καθώς και οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για «καταποντισμό των τιμών» στο αιγοπρόβειο γάλα και στο κρέας έκανε λόγο ο κ. Νίκος Δημόπουλος πρόεδρος της άτυπης Ομοσπονδίας των αιγοπροβατοτρόφων της ΑΜ. Θ κάνοντας μια αναλυτική παρουσίαση των προβλημάτων καθώς και τις αιτίες που τα προκαλούν. Να σημειώσουμε ότι οι γαλακτοκομικές εταιρείες που αγοράζουν γάλα από τους παραγωγούς έχουν επιβάλλει de facto μείωση τιμών με την αιτιολογία ότι έχουν πολλά αδιάθετα τυριά στα ψυγεία. Μια αιτιολογία που οι κτηνοτρόφοι θεωρούν προσχηματική ενώ αποδίδουν τη στάση των εταιρειών σε παιχνίδια καρτέλ που έχουν στόχο την αύξηση των κερδών τους μέσω της συμπίεσης των τιμών παραγωγού. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι από 95 λεπτά έως και 1,05 ευρώ που ήταν η τιμή του πρόβειου, τη μείωσαν στα 65 – 85 λεπτά!

Αρκετοί κτηνοτρόφοι έκαναν παρεμβάσεις εκφράζοντας την αγανάκτησή τους περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο τους. Τόνισαν ότι είναι όμηροι των εταιρειών που δίνουν ό,τι τιμές θέλουν, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν έλεγχοι από την πολιτεία. Την ίδια στιγμή ο κλάδος τους υπερφολογείται και όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην συρρίκνωσή του και ότι αν δεν ληφθούν μέτρα από την πολιτεία η κατάσταση θα επιδεινωθεί και η κτηνοτροφία θα εξαλειφθεί.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα Εμπρός

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.