Keziren köyünden Sabri Köse: ‘Gençler şimdi az çocuk yapıyor. Biz dört, beş, altı çocuk yapardık’ - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Keziren köyünden Sabri Köse: ‘Gençler şimdi az çocuk yapıyor. Biz dört, beş, altı çocuk yapardık’

Keziren köyünden Sabri Köse: ‘Gençler şimdi az çocuk yapıyor. Biz dört, beş, altı çocuk yapardık’

Birkaç yıl öncesine kadar 100 kadar hanenin yaşadığı Rodop ilinin dağlık köyü Keziren’de (Kimi) bugünlerde yaklaşık 60 aile yaşıyor.

Kezirenli hayvan besicisi Sabri Köse ERA Komotini devlet radyosundan Maria Nikolau’ya yaptığı açıklamada bir zamanlar “politeknoslar (çok çocuklu aileler) köyü” olarak bilinen Keziren’de son yıllarda durumun da çocukların sayısının da değiştiğini anlatıyor. “Gençler iki, en fazla üç çocuk yapıyor, biz ise dört, beş, altı yapardık” diye durumu gülerek anlatan Sabri bey daha iyi bir gelecek için memleketlerini terk ederek göç eden gençlerden ise üzüntüyle bahsediyor.

“Gençlerimizi çoğu Hollanda’da” diye ekliyor ve “Orada sera var da bu kadar güneşi olan Yunanistan’da nasıl sera olamaz, neden kendi seralarımızı yapmıyoruz? Böylece çocuklar burada kalır” diye de serzenişte bulunuyor. Gençlerin artık Keziren’i tercih etmemesinden duyduğu hüznü dile getiren hayvan besicisi Sabri “Yurtdışından para getirenler de Hacımustafaköy’de (Amfia) ev alıyor. Kimi’yi terk ediyorlar. Ovada, şehre daha yakın bir yerlerde yaşamayı tercih ediyorlar” diyor.

“Göç devam ederse okulumuz da kapanır”

Köy nüfusunun gittikçe azaldığına ve 60 hane kaldıklarına vurgu yapan emektar hayvan besicisi “İş yoksa nasıl memlekette kalsınlar ki?” diye sormadan edemiyor.

Artık hayvancılık ve tütünün de az kazandırdığını belirten Sabri Köse “Göç böyle devam ederse okulumuz da kapanır diye düşünüyorum. Şimdi 20-25 çocuk var, daha sonra kaç kalacak? Bundan birkaç yıl öncesine kadar 35-40 öğrenci vardı” ifadelerini kullanıyor.

Keziren’deki vatandaşlar için hayat zorluklar dolu. Tarlalarını hayvanları kullanarak kendileri sürüyor. Kesilen primler de bölge halkının yaşamını zorlaştırıyor.

Gazetecinin “Memleketinizi seviyorsunuz ama değil mi?” sorusuna ise Sabri bey gülümseyerek “Burası benim memleketim” diye yanıt veriyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et