Değişti! Yunan üniversitelerine girmek için artık iki sınav verilecek - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Değişti! Yunan üniversitelerine girmek için artık iki sınav verilecek

Değişti! Yunan üniversitelerine girmek için artık iki sınav verilecek

Üniversite öğrenci adayları bundan böyle Yunan üniversitelerine girmek için biri Ocak diğeri Haziran’da olmak üzere iki sınavdan geçecek.

Eğitim Bakanlığının tartışmaya açtığı üniversiteye giriş sistemini içeren yeni yasa tasarısı önemli değişiklikler içeriyor. Yasa tasarısında lise üçüncü sınıf öğrencilerinin biri Ocak diğeri Haziran ayında olmak üzere iki sınav döneminden geçmesi öngörülüyor. Ocak ayındaki sınavlarda elde edilen notlar ise sadece Haziran ayındaki sınavlarda elde edilen notlardan daha iyi olması durumunda dikkate alınacak. Aksi takdirde yok sayılacak.

Üniversiteye giriş puanı ise sınavlardan elde edilecek notlar ile lise diploması notunun kombinasyonundan ortaya çıkacak. Sitemin uygulandığı ilk yıl lise diploması notu üniversiteye giriş puanına %20 etki edecek. İlerleyen yıllarda ise etki oranı artacak.

3+1 dersten sınava girecekler

Üniversite öğrenci adaylarının toplam dört dersten sınava tabi tutulmaları öngörülüyor. Yunanca Dili ve Edebiyatı Dersi bütün bölümler için sınav düzenlenecek tek ortak ders olacak. Diğer üç ders ise öğrencinin lisede okuduğu bölüme göre belirlenecek.

18 yaşına kadar zorunlu eğitim

Yasa tasarısı bugün için 15 yaş olan zorunlu eğitim yaşını 18 yaşa yani lise sonuna kadar çıkarmayı da öngörüyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et