Yunanistan’da Halk En Çok Hangi Hastalıktan Ölüyor? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da Halk En Çok Hangi Hastalıktan Ölüyor?

Yunanistan’da vatandaşların en çok hangi hastalıklardan dolayı öldükleri belli oldu.

Yunanistan İstatistik Kurumu ELSTAT’ın yayımladığı yeni verilere göre, kalp ve felç gibi dolaşım hastalıkları, neoplazmlar ve koronavirüs, 2021 yılında en çok can kaybına yol açan hastalıklar oldu.

Şiddet kaynaklı ölümlerin de arttığına dikkat çekilen rapor, sağlık ve sosyal sorunlara dair çarpıcı bilgiler sunuyor.

2021 yılında toplam 143.904 kişi hayatını kaybetti. Bu sayı, 2020 yılına kıyasla %9,8’lik bir artışa işaret ediyor. Detaylandırıldığında, 73.410 erkek ve 70.494 kadının yaşamını yitirdiği görülüyor. Ölümlerin önemli bir kısmını, 46.607 ile dolaşım hastalıkları oluşturuyor; kalp hastalıkları 32.749, inme ise 12.437 ölümle başı çekiyor.

Neoplazmlar, yani tümörler, 30.675 ölümle ikinci sırada yer alırken, solunum yolu hastalıklarından kaynaklanan ölümler 13.078 olarak kayıtlara geçmiş. Özellikle 60 yaş ve üzeri erkekler arasında meme kanseri kaynaklı ölümler dikkat çekici. Covid-19 ise 16.343 can kaybıyla solunum yolu hastalıklarından daha fazla ölüme neden olmuş, fakat bu ölümlerin %59,5’inde altta yatan başka bir hastalık bulunuyor.

Şaşırtıcı bir artış gösteren şiddet kaynaklı ölümler ise 5.066 ile toplam ölümler arasında önemli bir yer tutuyor. İntiharlar, cinayetler, düşmeler ve kazalar bu kategoride yer alıyor. 2021’de 461 intihar vakası kaydedilirken, 91 cinayet olayı yaşandı.

Yılın en ölümcül ayları Aralık, Ağustos ve Kasım olarak sıralanırken, ölümlerin bölgesel dağılımında Teselya, Batı Makedonya, Doğu Makedonya-Trakya ile Mora Bölgesi öne çıkıyor.

Kalp hastalıklarının, 2021 yılında Yunanistan’da önde gelen ölüm nedeni olması, Avrupa Çevre Ajansı’nın raporuna göre Avrupa’da kardiyovasküler hastalıklar kaynaklı ölümlerin önemli bir kısmının tûtûn mamülleri kullanımı ve çevresel faktörlerle ilişkili olduğunu gösteriyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...