İzlanda'da Yanardağ Patladı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

İzlanda’da Yanardağ Patladı

İzlanda Meteoroloji Enstitüsü (IMO), Reykjavik’in güneyindeki bir bölgede Pazartesi akşamı başlayan volkanik patlamanın gücünün azalıyor olabileceğini açıkladı.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Enstitünün açıklamasına göre, yaklaşık dört saat önce başlayan patlamanın gücünün azalması, bu durumun patlamanın süresi değil, dengelenmekte olduğunun bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Reykjanes Yarımadası’nda önceki yanardağ patlamalarında da benzer bir eğilim gözlemlenmişti.

Grindavik Köyüne Yakın Patlama

Bu, son iki yıl içinde bölgede gerçekleşen dördüncü patlama olarak kayıtlara geçti. 11 Kasım’dan bu yana boşaltılan 4,000 nüfuslu Grindavik köyüne üç kilometre mesafede gerçekleşen bu patlama, magmanın önemli ölçüde birikmesiyle dikkat çekiyor.

İzlanda Turizm Kurulu’nun Açıklaması

İzlanda Turizm Kurulu’na göre, geçmişte Grindavik’in eteklerindeki patlamalar turistik cazibe merkezleri haline gelmiş ve yaklaşık 680.000 ziyaretçiyi çekmişti. Ancak, İzlanda Sivil Savunma ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Vidir Rainison, bu yeni patlamanın turistik bir cazibe merkezi olmadığını ve çok uzaktan gözlemlenmesi gerektiğini belirtti.

Reykjanes Yarımadası’nın Volkanik Geçmişi

Reykjanes Yarımadası, Mart 2021’e kadar sekiz asırdır volkanik patlama görmemiş bir bölgeydi. Volkanologlara göre, bu yarımadada başlayan yeni volkanik patlama döngüsü onlarca yıl sürebilir. Avrupa’nın en volkanik bölgesi olan İzlanda’da otuz üç volkanik sistem aktif durumda olduğu düşünülüyor.

Bu gelişmeler, hem yerel halk hem de potansiyel ziyaretçiler için önemli güvenlik uyarılarına yol açarken, İzlanda’nın doğal güzellikleri ve volkanik faaliyetleri bilimsel ve turistik açıdan büyük ilgi çekmeye devam ediyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Tonga yanardağ patlamasının etkisi Yunanistan’a yansıdı

Pasifik okyanusundaki Tonga adacığında patlayan Hunga Tonga-Hunga Ha’apai yanardağının etkisi Yunanistan’da da hissedildi.
Devamını oku...
Yaşam

Danimarka aşı pasaportu için harekete geçti

Küresel koronavirüs salgınına karşı ülkeler farklı uygulamaları deniyor. Bunlardan en tartışmalı olan aşı pasaportu uygulaması Danimarka’da hayata geçiriliyor.
Devamını oku...