Suvlaki Fiyatları 4 Evro'ya Doğru 'Dörtnala' Koşuyor - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Suvlaki Fiyatları 4 Evro’ya Doğru ‘Dörtnala’ Koşuyor

Yunanistan‘ın en popüler fast foodlarından biri olan suvlaki, artan maliyetlerle birlikte artık lüks bir ürün haline gelmeye başlıyor.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

Bir zamanlar Yunanistan’da “fakirlerin yiyeceği” olarak bilinen bu lezzet, özellikle Ukrayna’daki savaşın başlamasıyla artan hammadde ve enerji fiyatları nedeniyle pahalılaşıyor.

Şu anda Attika bölgesinde bir suvlaki dürümünün fiyatı 3.20 ila 3.30 Evro arasında değişirken, sektör profesyonelleri yakın zamanda fiyatların 3.5 ila 3.70 Evro’ya yükseleceği konusunda uyarıda bulunuyor. Bazı “elit” bölgelerde ise suvlakinin fiyatı şimdiden 4 Evro’ya ulaşmış durumda.

Yunan hane halkları, barınma, enerji, gıda ve ulaşım gibi temel ihtiyaçlar için maaşlarının büyük bir kısmını harcamak zorunda kalıyor. Eurostat verilerine göre Yunanistan, en yüksek ‘negatif’ tasarruf oranına sahip ülke oldu. Yunan halkı, maaşlarının yarısını temel ihtiyaçlara harcayarak, tasarruf yapma imkanını neredeyse kaybetmiş durumda.

2022 yılında, hane halkı giderlerinin %47.8’ini konut, enerji, gıda ve ulaşım maliyetleri oluşturdu. Bu giderlerin %15.7’si gıda, %19.2’si konut, su ve enerji harcamaları, %12.9’u ise ulaşım için harcandı. Çevre ve artan yakıt maliyetleri, aile bütçelerini daha da zorluyor.

Bu durum, özellikle zeytinyağı, meyve ve sebzelerdeki fiyat artışları göz önünde bulundurulduğunda, dört kişilik bir aile için suvlaki tüketiminin giderek zorlaştığını gösteriyor. Suvlakinin geleceği, artan maliyetler ve azalan tüketimle kara bir tablo çiziyor.

Yunanistan‘da Çok Sevilen Suvlaki (Souvlaki) Nedir?

Suvlaki, Yunanistan‘ın en popüler ve sevilen sokak yiyeceklerinden biridir. Temelde, baharatlarla marine edilmiş küçük, ızgara et parçalarından oluşur. Genellikle domuz eti kullanılır. Et, ince, uzun bir çubuğa (genellikle bambu veya metal) dizilir ve ızgarada pişirilir.

Marinasyon için tipik olarak zeytinyağı, limon suyu ve çeşitli baharatlar kullanılır. Bu, ete özgü bir lezzet ve yumuşaklık kazandırır. Suvlaki, genellikle bir pide ekmek içinde servis edilir ve yanında çeşitli garnitürler ve soslar, örneğin soğan, domates, salatalık, cacık sosu eşlik eder. Bazen ise sadece et çubuğu olarak da servis edilebilir.

Suvlaki’nin kökeni antik Yunan dönemine kadar uzanır ve yüzyıllar boyunca Yunan mutfağının bir parçası olmuştur. Bugün, hem Yunanistan‘ın kendi içinde hem de dünya çapında popüler bir lezzet olarak kabul edilir. Sokak satıcılarından restoranlara kadar birçok yerde bulunabilen suvlaki, hızlı, lezzetli ve uygun fiyatlı bir yemek seçeneği olarak değerlendirilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...