İstifanın Ardından Hüseyin Zeybek'ten İlk Açıklama - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

İstifanın Ardından Hüseyin Zeybek’ten İlk Açıklama

SYRIZA-İlerici İttifak’ın İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek, uzun süren düşünme ve çaba sürecinin ardından partisinden ayrılma kararı aldığını duyurdu.

Tahmini okuma süresi 6 dakika

Zeybek, bu kararın kendisine ve yurttaşlarına duyduğu sorumluluk duygusundan kaynaklandığını ifade etti.

2012 yılında İskeçe’nin SYRIZA Milletvekili olarak seçilen Zeybek, yaptığı açıklamada, ekonomik ve sosyal krizi tersine çevirmek için girdiği umut verici yolculuğu ve SYRIZA hükümetinin zorluklar altında vatandaşları destekleme çabalarını anlattı. Ancak, Yeni Demokrasi’nin 2019’da iktidara gelmesiyle bu çabaların durdurulduğunu ve ülkede artan bölücü ve yıkıcı politikalara tanık olunduğunu belirtti.

Zeybek, SYRIZA’nın siyasi yönünün değiştiğini ve artık hayalleriyle örtüşmediğini, parti içindeki güven ortamının bozulduğunu dile getirdi. Kendisinin de Parlamento ve Hükümet tarafından hedef gösterildiğini, ancak Aleksis Çipras ve yoldaşlarının desteğiyle bu zorlukların üstesinden geldiğini ifade etti.

Buna rağmen, Yunan Parlamentosu Milletvekilliği görevinin getirdiği sorumluluğun farkında olduğunu belirten Zeybek, halk için ve halkla birlikte çalışmaya devam edeceğini vurguladı.

Milletvekili Zeybek ayrıca, SYRIZA’dan ayrılmasının kendisi için büyük bir sayfa kapattığını ancak mücadeleden vazgeçmeyeceğini, görevlerini sorumluluk, dürüstlük ve haysiyetle yerine getirmeye devam edeceğini söyledi. Zeybek, toplumu destekleme, solu yeniden ön plana çıkarma ve umut verici bir gelecek inşa etme yolunda yurttaşların desteğini beklediğini belirtti.

Hüseyin Zeybek‘in Yunanca açıklamasının Türkçe çeviri şöyle:

Sevgili yurttaşlarım,
Size ve kendime karşı duyduğum sorumluluk duygusuyla, SYRIZA – İlerici İttifak içindeki boşluğu doldurmak için uzun süre düşündükten ve çaba sarf ettikten sonra bugün çok zor bir kararı desteklemeye çağrılıyorum.
Oylarınızla beni onurlandırdığınız ve SYRIZA’nın İskeçe Milletvekili olarak seçtiğiniz 2012 yılından bu yana, İskeçe’nin ihtiyaçlarına öncelik vermek ve ülkemizi saran ekonomik ve sosyal krizi tersine çevirmek için zorlu ama çok umut verici bir yola girdik. Ocak 2015’te İskeçe ili bizi onurlandırdı ve ilk kez SYRIZA’dan üç milletvekili seçtik. Aleksis Çipras’ın Başbakan olduğu SYRIZA hükümetinin göreve başlamasıyla birlikte, son derece zor koşullar altında vatandaşları desteklemeye ve ülkeyi memorandumlardan ve ekonomik felaketten uzaklaştırmaya çalıştık. 2015-2019 döneminde hepimizin temel kaygısı, sosyal uyumu korumak, insan haklarını savunmak ve önceki dönem boyunca etkilenen sosyal dayanışma ve demokrasiyi teşvik etmekti.
Yeni Demokrasi’nin 2019’da ülke yönetimine geri dönmesi tüm bu çabaları durdurmayı başardı ve ne yazık ki her gün en bölücü ve yıkıcı politikalara tanık oluyoruz. Ulusal Sağlık Sistemine yönelik kayıtsızlık, eşi benzeri görülmemiş verimsizlik dalgasıyla baş edememe, Miçotakis Hükümetinin otoriter önlemleri ve sosyal eşitsizliklerin pekiştirilmesi, bağımsızlık sonrası dönemden bu yana en başarısız Hükümetin başarılarından sadece birkaçıdır. Yukarıdakilerin hepsinde çözüm tek yönlü bir yoldu ve öyledir. Sadece sosyal dayanışma, sosyal ve siyasi hakların korunması ve Sol’un değer ve ilkeleri, son zamanlarda ülkede meydana gelen parçalanmaya karşı gerçek bir denge unsuru olabilir.
Geçtiğimiz dönemde muhalefet olarak oynamamız istenen rol buydu. Ancak bu rolü artık oynayamadığımızda, gerekli özeleştiriyi yaptıktan sonra, toplumun iyiliği için ilerlemek daha dürüstçe olacaktır.
Ne yazık ki bugün SYRIZA partisi, üyelerin partisi, benim de 2000 yılının başından itibaren üye olduğum parti, binlerce yoldaşla birlikte tüm gücümüzle desteklediğimiz parti, bugün bize uymuyor. Partinin siyasi yönü değişti ve artık hayallerimizle örtüşmüyor. Parti içindeki güven ortamı öylesine bozuldu ki, benim görüşüme göre, bizi seçen binlerce yurttaşımıza artık güven veremiyor.
Kişisel bir gönderme yapmama izin verin. Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca hiç acımadan mücadele ettim ve karalandım. En sert propagandalarla, büyük bir sorgulama dalgasıyla karşı karşıya kaldım ve hem Parlamento’daki faşistler hem de bizzat Hükümet tarafından hedef gösterildim. Tüm bu sınavlarda yoldaşlarım ve elbette beni sınırsızca destekleyen Aleksis Çipras olmasaydı başarılı olamazdım. Tüm bunları elbette unutmadım. Mücadele yollarında birlikte yürüyeceğiz.
Ancak Yunan Parlamentosu Üyeliği görevi büyük bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Bu sorumluluktan vazgeçmeyeceğim. Yükünü karşılamak için her türlü çabayı göstereceğim ve her zaman Halk için ve Halk için çalışacağım. Bugün SYRIZA’dan ayrılmamla benim için büyük bir sayfa kapanmış olsa da mücadeleyi bırakmayacağım, bunca yıldır yaptığım gibi görevlerimi sorumluluk duygusu, dürüstlük ve haysiyetle yerine getirmeye devam edeceğim. Bu yolda sizlerin de bana yoldaş olmanızı ve böylece toplumu desteklemeyi, solu yeniden ön plana çıkarmayı ve umut verici bir gelecek inşa etmeyi başarabilmeyi umuyorum.
Saygılarımla,
Hüseyin Zeybek
İskeçe Milletvekili

Milletvekili Hüseyin Zeybek’in Yunancadan farklı şekilde kaleme aldığı Türkçe açıklaması ise şöyle:

Değerli dostlar sevgili gençler,

Siyasi hayatımın ilk adımlarını 2000’li yıllarda Sinaspismos partisiyle attım. İlk adaylığım 2002 yılında İskeçe Belediyesi meclis üyesi adayı olarak sayın Kostas Gounaris başkanlığında başladı. Bunun devamında 2009 Milletvekili adaylığım 2010 İskeçe ili Eyalet Başkan yardımcılığı adaylığı ve 2012 yılından bu yana da Siriza Partisi çatısı altında 7 seçim kazanarak Milletvekilliğim devam etti.

Partimizde yaşanan son gelişmelerden sonra başkanımız olan sayın Aleksis Tsipras istifa etmiş ve yapılan yeni başkanlık seçimlerinde sayın Stefanos Kaselakis partimizin başına geçmiştir.

Yeni başkanımızın azınlık hakkındaki açıklamaları, partinin sol görüşten ve savunduğumuz ilkelerden uzaklaşması beni derinden etkilemiş temel değerlerimle parti arasında uyumsuzluk ortaya çıkmıştır.

Büyük bir burukluk ve üzüntüyle 2000 yılından bu yana aktif bir üyesi olduğum Siriza partisinden istifa ettiğimi duyurmak ve partiden ayrılanlarla birlikte yeni bir platformda daha özgür bir şekilde yer almayı uygun gördüğümü sizlere bildirmek isterim.

Siz değerli seçmenlerimden aldığım destekle Siriza partisinde geçirdiğim yıllar boyunca gurur ve onurla topluma fayda sağlamak azınlığımıza daha iyi hizmet sunabilmek adına elimden gelenin en iyisini yapmaya gayret ettim. Her zaman olduğu gibi yine aynı azim ve kararlılıkla azınlığımızın sorunları ile ilgili var gücümle mücadele etmeye devam edeceğimi sizlere beyan etmek isterim.

Saygılarımla
Hüseyin Zeybek

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe Milletvekili Burhan Baran'ın Dokunulmazlığı Kaldırıldı

İskeçe bağımsız milletvekili Burhan Baran’ın, Yunanistan Parlamentosu’nda yapılan oylama sonucu dokunulmazlığı kaldırıldı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe'de Yasal İzni Olmadan Sokakta Mal Satan Vatandaşa Kelepçe

İskeçe’de bir vatandaş, yasal izni olmadan sokakta mal sattığı gerekçesiyle tutuklandı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçeli Gençten Örnek Davranış: Sokak Hayvanlarına Sıcak Bir Yuva

İskeçe ilinde yaşayan 18 yaşındaki Şaban Reşit, sokak hayvanları için gösterdiği örnek davranışla gönülleri fethetti.
Devamını oku...