İşsizlik Yardımında Değişiklik Planı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

İşsizlik Yardımında Değişiklik Planı

Yunanistan‘da işsiz vatandaşlara sağlanan desteklerde hükümet yetkilileri yeni yılla birlikte önemli değişikliklerin yapılacağı sinyali veriyor.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

İşsizlik yardımı için mevcut sistemde 12 ay olarak belirlenen süresinin, belirli kriterlere tabi tutularak uzatılması hükümet ve Çalışma Bakanlığı tarafından değerlendiriliyor.

“Real News” gazetesinin aktardığı bilgilere göre, planlanan düzenleme ile uzun yıllar çalışmış ve düzenli sosyal güvenlik primi yatırmış kişilere yönelik olarak işsizlik ödeneklerinde artış ve süre uzatımı öngörülüyor. Bu değişiklikler, özellikle uzun süreli işsiz kalan ve piyasada iş bulma konusunda zorluk çeken bireyler için ekonomik bir nefes alma imkânı sunabilir.

Kamu İstihdam Kurumu DYPA’nın Başkanı Spiros Protopsaltis, yapılan açıklamada, bu yardımın şu an için sınırlı sayıda işsize tanındığını ve gelir kriterleri gibi önemli belirleyiciler nedeniyle herkese açık olmadığını vurguladı. Protopsaltis, “Sisteme ciddi katkılarda bulunmuş ve uzun süre çalışmış olan kişilere yönelik olarak işsizlik yardımlarını artırma olasılığını araştırıyoruz.” şeklinde konuştu.

Mevcut durumda 200 Evro’luk işsizlik yardımından faydalananların sayısı 20.000 ila 25.000 arasında iken, Eylül ayı itibarıyla kayıtlara göre 488.714 uzun süreli işsiz bulunuyor. Bu da toplam işsiz nüfusun %58.4’ünü oluşturuyor. Planlanan yeni düzenleme ile bu bireylerin, 12 ay sonrasında da süreklilik arz eden desteklerle korunması amaçlanıyor.

Yeni çerçevenin temel hedeflerinden biri, işsizlik yardımının, kişinin önceki çalışma hayatı ve sosyal güvenlik geçmişi ile daha sıkı bir ilişkilendirilmesi. Böylece işsizler, işten çıkarıldıkları ilk dönemde, maaşlarına daha yakın bir destek alabilecek. Ayrıca, son üç yılda elde edilen ortalama maaş dikkate alınarak, bu miktardan %55-%60 oranında bir yardım hesaplanacak ve bu, ilk altı ay için geçerli olacak.

Örneğin, eğer bir kişinin son üç yıllık ortalama aylık maaşı 1.500 evro ise, ilk altı ay için alacağı yardım aylık 825 evro olacak ve ardından standart 479 evro’luk işsizlik ödeneğine geçiş yapılacak.

200 Evro’luk işsizlik yardımı için ödenekten yararlananlar, 12 aydan uzun süredir sürekli işsizlik durumunda olan ve yıllık aile geliri 10.000 evro’yu aşmayan kişiler olacak. İlgili kişiler, başvurularını ve gerekli destekleyici belgeleri, normal işsizlik ödeneğinin sona ermesinden sonraki iki ay içinde ilgili DYPA ofislerine, KEP’lere şahsen ve devletin internet hizmeti aracılığıyla çevrimiçi olarak sunmalıdır.

Bu destekten yararlanmak isteyenlerin, işsizlik ödeneğinin bitimini takiben iki ay içerisinde DYPA ofislerine ya da çevrimiçi olarak başvurmaları ve gerekli belgeleri sunmaları gerekiyor. Başvuru sahiplerinin sunması gereken belgeler arasında bir önceki vergi yılına ait vergi beyannamesi, varsa reşit olmayan çocukları için medeni durum belgesi ve IBAN numarası bulunuyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...