Yunanistan'da Frengi Vakalarında Artış Gözleniyor: ECDC Raporu - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan’da Frengi Vakalarında Artış Gözleniyor: ECDC Raporu

Yunanistan‘da Frengi Vakalarında Görülen Yüzde 63’lük Artış Dikkat Çekiyor

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Yeni yayınlanan Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (ECDC) raporu, Yunanistan‘da frengi hastalığının endişe verici bir şekilde artış gösterdiğini ortaya koyuyor.

2020 ve 2021 yılları arasında vakalarda yüzde 25’in üzerinde artış görülen sekiz ülkeden biri Yunanistan.

Yükseliş Trendi

2021 yılında Yunanistan‘da tespit edilen vaka sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 63 artış gösterdi. Bu, 2020 yılına kıyasla önemli bir yükseliş olarak dikkat çekiyor. Yunanistan, bu hızlı artışla birlikte en fazla vaka artışı yaşanan sekiz ülke listesinde beşinci sıraya oturdu.

Avrupa Genelinde Durum

ECDC’nin raporuna göre, 2012 yılından bu yana Avrupa’da frengi vakaları genel bir artış eğilimi gösteriyor. 2019 yılı, tüm zamanların en yüksek vaka sayısına sahip. 2020 yılında hafif bir düşüş yaşanmış olsa da, bu düşüş 2021 yılında tersine döndü.

Detaylar ve İstatistikler

2021 yılında 28 Avrupa Ekonomik Alanı (EEA) ülkesinde toplam 25.270 doğrulanmış vaka bildirilmiş. En büyük artışlar Belçika, Hırvatistan, Kıbrıs, Danimarka, Yunanistan, İzlanda, Polonya ve Slovakya’da yaşanırken, en büyük düşüş Letonya ve Norveç’te kaydedildi.

Yunanistan Özelinde Frengi Vaka Sayıları

2017-2021 yılları arasında Yunanistan‘da toplam 2.282 frengi vakası tespit edilmiştir. Yıllara göre vaka sayıları şu şekilde:

  • 2017: 395
  • 2018: 389
  • 2019: 443
  • 2020: 401
  • 2021: 654

Risk Grupları

Rapora göre, hastalık erkekleri kadınlara göre dokuz kat daha fazla etkilemekte. Bu oran, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Malta, Hollanda ve Norveç’te 15 kata kadar çıkmakta.

ECDC’nin bu yeni raporu, özellikle Yunanistan‘da frengi hastalığının hızla yükseldiğini ve önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturduğunu gözler önüne seriyor. Rapor, hastalığın kontrolü için alınması gereken önlemleri daha da acil hale getiriyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...