Rodop'ta Bal Üretimi Yarı Yarıya Azaldı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Rodop’ta Bal Üretimi Yarı Yarıya Azaldı

Rodop Arıcılık Birliği Başkanı Stelios Kehayas’ın açıklamalarına göre, bölgede bu yıl bal üretimi büyük bir düşüş yaşadı. Kehayas, “Bu yılki üretim, geçen yılki rakamlara göre yüzde 50-60 oranında azaldı,” dedi.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Üretimdeki Düşüşün Nedenleri Belli

Başkan Kehayas’a göre üretimdeki azalmanın birkaç sebebi var. İlk olarak, son üç yılda yerel iklim değişikliği yaşanmış ve buna bağlı olarak ciddi kuraklık ile iki ay süren büyük kuzey rüzgarları gözlemlenmiş. “Arılar çiçeklerden nektar toplayamadığı için bu hava olayları üretimin azalmasına büyük katkı sağlıyor,” diyor Kehayas.

Yangın ve Kuşlar Da Üretimi Etkiliyor

Bu yıl yaşanan Rodop ve Meriç’teki yangınlar nedeniyle, Ağustos sonu ile Eylül ortası arasında arı yiyen kuşlar dağlardan ovalara inerek arıların kovanlardan çıkamamasına neden oldu. Yangınların özellikle Evros bölgesindeki geniş arıcılık alanlarını da yok ettiğini belirten Kehayas, bu durumu “radikal bir yıkım” olarak nitelendiriyor ve “bu alanlardan tekrar bal toplayabilmemiz için 6-8 yıl geçmesi gerekecek” diye ekliyor.

Maliyetler Artarken Destek Azalıyor

Üretim maliyetlerinin de arttığına dikkat çeken Kehayas, bu durumun Rodop’taki arıcıların meslekten veya işlerinden vazgeçmelerine neden olduğunu belirtiyor. “Yerel arıcılar, piyasalar gibi fiyatlarını yükseltemedikleri için artan üretim maliyetlerini absorbe etmeye çalışıyorlar,” diyor.

Sırada Ne Var?

Rodop Arıcılar Birliği, arı bitkilerinin yeniden ekilebilmesi için etkilenen bölgelerde yerel organlarla işbirliği yapmayı planlıyor. Ayrıca, arıcıların diğer çiftçilere benzer sübvansiyonlar almadığı göz önüne alındığında, devletten sektöre yapılacak yardım önemli bir talep olarak öne çıkıyor.

Rodop bölgesindeki arıcılık sektörü için kritik bir dönem ve yetkililerin alacağı önlemler, sektörün geleceği için belirleyici olacak.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Rodop İlinde Tapu Kadastro Bildirim Süresi Uzatıldı

Rodop ilinde mülkiyet sahipleri için önemli bir gelişme yaşandı. Tapu ve kadastro bildirimleri için belirlenen son tarih olan 29 Şubat 2024, vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine uzatıldı. Böylece, birçok kişinin yaşadığı mağduriyetin önüne geçilmiş oldu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da İlaç Kıtlığı Endişesi: Eczacılar, 'İhracat Kısıtlaması Kaldırılmamalı' Diyor

Yunanistan’da, ilaç ihracatı üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasının ardından, eczacılar arasında endişe dalgaları yayılıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Arıcılarından Gümülcine'de Protesto: Devletten Köstek Değil, Destek Bekliyorlar

Batı Trakya Arıcılarının Sesi Gümülcine’de Yankılandı. Arıcılar Sektöre Devletten Köstek Değil, Destek Bekliyor.
Devamını oku...