Rapor: Batı Trakya'da Kuraklık Hüküm Sürüyor! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Rapor: Batı Trakya’da Kuraklık Hüküm Sürüyor!

Meteo bilim ekibinin yayınladığı kuraklık haritasına göre Batı Trakya bölgesi Yunanistan’ın kuraklık yaşayan yüzde 9’luk diliminde yer alıyor.

Tahmini okuma süresi 3 dakika

Eylül 2023’ten itibaren, Meteo bilim ekibi her ayın ilk haftasında bir önceki ay için Yunanistan geneli endeks sonuçlarını açıklayacak. Bu endeks, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından geliştirilmiş olup, küresel iklim koşullarını izlemek ve değerlendirmek için geniş bir kullanım alanına sahip.

SPI Değerlerine Göre Durum Nasıl?

SPI değerleri ile ilgili olarak, 1’in üzerindeki pozitif değerler ortalamanın üzerinde yağışı ifade eder. -1 ile 1 arasındaki değerler normal yağış şartlarını, -1’in altındaki değerler ise kuraklığı göstermektedir. Özellikle -2’nin altındaki değerler şiddetli bir kuraklık dönemini işaret eder.

Yunanistan Genelinde Farklı İklim Koşulları

Yunanistan’ın %19’u aşırı yüksek yağış almış ve toprak suya doymuşken, ülkenin yüzde 9’u kuraklık koşulları yaşamaktadır. Eylül 2023 için SPI-1 endeksi, 1991-2020 referans dönemine göre bu farklılıkları gözler önüne sermektedir.

Batı Trakya ve Doğu Makedonya’da Alarm Seviyesinde Kuraklık

Batı Trakya‘nın da içinde yer aldığı Doğu Makedonya ve Trakya bölgeleri, Yunanistan’ın kuraklık yaşayan yüzde 9’luk diliminde yer almaktadır. Özellikle Batı Trakya’da orta ila aşırı kurak koşullar gözlenmektedir.

Diğer Bölgelerde Yağış Durumu

Eylül ayında meydana gelen şiddetli yağışların ardından, Teselya ve Orta Yunanistan’da aşırı yağışlı koşullar hüküm sürmekte. Ayrıca, Orta Eğriboz, Kuzeydoğu Mora, Doğu Epir ve Batı Makedonya’da orta derecede yağışlı, Doğu Mora, Kithira ve Batı Girit’te ise hafif nemli koşullar yaşanmaktadır.

Sonuç

Yunanistan genelinde iklim koşulları büyük bir değişkenlik göstermektedir, ancak en dikkat çekici olan durum Batı Trakya ve Doğu Makedonya bölgelerinde yaşanan orta ila aşırı kuraklık koşullarıdır. Meteo’nun yeni endeks sonuçları, bu bölgeler için önlem alınmasının gerekliliğini bir kez daha gözler önüne sermektedir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...