EBRD, Yunanistan Ekonomisi İçin 2023-2024 Büyüme Oranları Tahminini Açıkladı - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

EBRD, Yunanistan Ekonomisi İçin 2023-2024 Büyüme Oranları Tahminini Açıkladı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Yunanistan‘ın ekonomik performansı hakkında yeni bir rapor yayımladı.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Raporda, Yunanistan‘ın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) 2023 yılında %2,4 ve 2024 yılında %2,3 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.

Güçlü İhracat ve Özel Tüketim

Rapor, Yunanistan‘ın GSYH’sinin yılın ilk çeyreğinde güçlü ihracat büyümesi ve artan özel tüketim ile yatırımlar sayesinde yıllık bazda %2 oranında büyüdüğünü belirtiyor. İkinci çeyreğe dair ön veriler, 2022 yılında GSYH’de bir önceki çeyreğe göre %2,7’lik bir artışa işaret ediyor.

Turizmde Rekor Yıl

EBRD, Yunanistan‘ın turizm sektöründe rekor bir yıl kaydetme yolunda olduğuna dikkat çekiyor. Ülke, 2023 yılında da turizm gelirlerinin artacağı yönünde umutlu sinyaller veriyor.

Ekonomik Güven Artıyor

Ekonomiye duyulan güvenin yükseldiği, PMI endeksinin Aralık 2022’den bu yana artarak Ağustos 2023’te 52,9 puan olduğu ve ekonomik duyarlılık endeksinin 17 ayın en yüksek seviyesi olan 111,7 puana ulaştığı belirtiliyor.

Enerji Krizi ve Mali Durum

Raporda, Yunan hükümetinin enerji maliyetlerine karşılık önlem aldığı ve 2023 yılında büyük bir faiz dışı fazla beklendiği ifade ediliyor. EBRD, ülkenin enerji krizinin mali etkilerini sınırlayıcı adımlar attığını belirtiyor.

İşsizlik ve Yatırımlar

İşsizlik oranının Temmuz 2023’te %10,8’e gerileyerek düşüş eğilimini sürdürdüğü belirtilirken, yatırımın GSYH’ye oranı da güçlü bir büyüme kaydediyor. EBRD, önümüzdeki yıllarda daha fazla yatırım için Avrupa kaynaklarının mevcut olduğunu vurguluyor.

Enflasyon ve Borç Durumu

Yunanistan‘da yıllık enflasyon oranının 2022 yılında %12’nin üzerine çıktıktan sonra keskin bir düşüş gösterdiği vurgulanırken borç yükünün ise GSYH’nin %200’ünden, 2022 sonunda %170’ine düşmüş olduğu hatırlatılıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...