Lefkimi'de cehennem gecesi - Evros 16. gününde de yanıyor! - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Lefkimi’de cehennem gecesi – Evros 16. gününde de yanıyor!

Batı Trakya‘nın Evros ilinde 16’ncı gününde de yıkıcı etkisini sürdüren yangın, dün gece Lefkimi yerleşimini yine tehdit etti. Alevler, ilk evlerin yakınına kadar ulaştı.

Yetkilier havadan ve karadan itfaiye güçlerinin insanüstü çabalarının ardından yaptığı açıklamada, “Şimdilik Lefkimmi yerleşimi için tehlike önlendi” ifadelerini kullandılar.

Bölge sakinleri güvenli bir şekilde komşu yerleşim birimlerine nakledilirken, 112 Acil Servisi bölge sakinlerine gönderdiği mesajla Lefkimmi’yi tahliye etmeleri çağrısında bulundu. Son olarak, uçakların etkin varlığıyla 2 Eylül Cumartesi akşamı saat 8 sularında yerleşim yerine yaklaşan aktif cepheyi söndürmeyi başarıldı.

Gece boyunca her zaman yeniden alevlenme riski bulunduğundan, itfaiye güçleri gözetim için bölgede kalmaya devam etti.

Aynı zamanda, biri Dadia bölgesinde ve diğeri Dimetoka çıkışının yukarısında Sofulu’nun kuzeyinde olmak üzere iki yangın cephesinde güçlü itfaiye güçleri tarafından sürekli yeniden alevlenmelerle kesintisiz mücadele sürdürülüyor.

Evros’ta 16 karadan yürüyen ekip ve 122 araçla toplam 582 itfaiyeci faaliyet gösterirken, 10 hava aracı yangın söndürme çalışmalarına katılıyor.

Bilindiği üzere bölgede alevler, ulusal koruma altında olan Dadia ormanına girmeyi başamış ve kara çam ağaçları ve nadir yırtıcı kuşların yuvaları küle dönmüştü. Dadia ormanının tekrar eski haline dönmebilmesi için 150 yıl gerekiyor.

İtfaiye Müdürü Taburcu Edildi, Sahaya Döndü

İtfaiye Dairesi Müdürü Hristos Lambris’in yoğun dumandan alerjik şok geçirdiğinin öğrenilmesi üzerine Dedeağaç hastanesine sevk edilmişti. Lambris, Evros’taki yangını söndürmek üzere ön cephede görev yapmak üzere sahaya dönmüş bulunuyor.

Bugün yüksek yangın riski

Öte yandan Sivil Savunma, bugün Yunanistan’ın beş bölgesinde çok yüksek yangın riski (risk kategorisi 4) uyarısında bulundu.

İklim Krizi ve Sivil Savunma Bakanlığı Sivil Savunma Genel Sekreterliği tarafından yayınlanan Yangın Riski Tahmin Haritasına göre (civilprotection.gov.gr), aşağıdaki bölgeler için çok yüksek yangın riski (risk kategorisi 4) öngörülmektedir:

  • Attika Bölgesi (Kithira adasını da içeriyor)
  • Orta Yunanistan Bölgesi (Voeotia, Skiros adası dahil Evia)
  • Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi (Evrosi)
  • Kuzey Ege Bölgesi (Lesvos, Hios, Samos, İkaria)
  • Peloponnese Bölgesi (Lakonia)

Yangın, 12 Temmuz’da Evros‘un Dadia-Lefkimmi-Soufli Milli Parkı yakınlarında başladı. Yangın, bölgedeki yoğun ormanlık alan ve rüzgarın etkisiyle hızla yayıldı ve ulusal koruma altındaki Dadia ormanını tamamen küle çevirdi. Yangın, çevredeki yerleşim birimlerine de tehdit oluşturuyor.

Yangını söndürmek için Yunan İtfaiyesi, Yunan Hava Kuvvetleri ve Avrupa Birliği’nden gelen yardımlar dahil olmak üzere çok sayıda kaynak seferber edildi. Ancak, havaların sıcak ve kuru olması nedeniyle yangının kontrol altına alınmasında güçlük yaşanıyor.

Yangın, Yunanistan’da son yıllarda görülen en büyük orman yangınlarından biri. Yangın, Batı Trakya’daki doğal yaşamı ciddi şekilde etkiledi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...