‘Dadia ormanı yangınlarla yok oldu, yırtıcı kuşlar geri dönmeyecek’ - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

‘Dadia ormanı yangınlarla yok oldu, yırtıcı kuşlar geri dönmeyecek’

Yunanistan‘ın kuzeydoğusunda, Batı Trakya’nın Evros bölgesinde devam eden yangınlar, Dadia Ormanı‘nı neredeyse tamamen yok etti. 

Selanik Aristotelio Üniversitesi Ormancılık ve Doğal Çevre Bölümü Başkanı Aleksandros Dimitrakopoulos, “Dadia ormanının bir daha asla eskisi gibi görülemeyeceğini” söyledi.

Dadia ormanı, NATURA ağı tarafından korunuyor ve bu da eşsiz olduğu anlamına geliyor. Dadia ormanı gibi bir bölge, Avrupa’da başka hiçbir bölgede bulunmuyor ve bunun nedeni de onu yaratan koşulların benzersiz olması.

Dimitrakopoulos’a göre, “yangın ve tahribat nedeniyle, Dadia ormanında yuva yapan ve üreyen kara akbabaları ve mısır akbabaları ya yandılar ya da yok oldular ve bir daha da geri gelmeyecekler. Tabii Dadia ormanı da eski güzel haliyle geri gelmeyecek.”

Aleksandros Dimitrakopoulos açıklamalarında Dadia ormanının tepesi basık çok yaşlı ağaçlardan oluşan ilkel bir karaçam ormanı olduğunu belirtirken, bu tür ağaçları özellikle kara akbabaların gidip yeniden yuva yapacağı bir şekle sokmak için 100 ila 150 yıla ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Dimitrakopoulos, sonbahar nedeniyle bölgede gelecek günler için büyük endişe duyduğunu ifade etti. “Özellikle Evros için çok korkuyorum ki tonlarca çamurla birlikte özellikle alçak bölgelerde yoğun sel baskınları yaşayacağız. Çünkü milli park uzun yıllardır bakım görmedi. Ve hem organik maddeye sahip hem de kalın toprak biz ormancıların söylediği gibi birinci kalite bir yer ve yağmurlarla birlikte tüm bu toprak aşağı inecek ve köyleri ve tarlaları sular altında bırakacak.”

Dadia Ormanı Milli Parkı, Asya, Avrupa ve Afrika arasındaki kavşak noktasında ve birçok kuş türünün en doğudaki göç koridoruna yakın olması nedeniyle uluslararası düzeyde özel bir coğrafi konuma sahip.

Bölgede 25’i orkide olmak üzere toplam 360-400 bitki türü, 104 kelebek türü, 12-13 amfibi türü, 29 sürüngen türü ve 24’ü yarasa olmak üzere 60-65 memeli türü kaydedilmişti..

Dadia Ormanı‘nın ekolojik değeri 1970 yılında Avrupalı bilim adamları tarafından fark edilmiş, 1980 yılında bölge koruma alanı ilan edilmiş ve 2006 yılından bu yana da Milli Park olarak sınıflandırılmıştı. Dadia, Avrupa’daki nadir yırtıcı kuşlar için birkaç sığınaktan biri ve Balkanlar’da üreyen tek karatavuk popülasyonunun olduğu yerdi.

Batı Trakya’da Dadia ormanındaki yangın ve tahribat, çevresel ve ekonomik etkilerin uzun yıllar hissedebileceği bir sorun olarak karşımıza çıkacak.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...